Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

12 de juny de 2012

Instal·len balises a les platges de Torredembarra que afavoreixen la flora marina

Instal·len balises a les platges de Torredembarra que afavoreixen la flora marina

Les platges de Torredembarra incorporen un sistema de balises que afavoreix la flora marina. El municipi presumeix de ser el primer de la Costa Daurada, i dels únics a Catalunya, que implanta aquest mètode ecològic i innovador. Consisteix en posar biòtops al fons del mar com a contrapès de les boies. Són peces de totxana i formigó de 800 quilos, que conformen una estructura laberíntica en el seu interior, i recobertes amb carbonat de calci i roques calcàries. L'objectiu és que esdevinguin caus i nius per a la fauna marina i que acabi colonitzant aquests biòtops. De moment, l'Ajuntament n'instal•larà a la meitat de les platges -les més verdes i protegides. Si el sistema funciona s'estendrà a la resta.

El fort vent i la mala mar ha impedit que aquest dimarts s'hagi començat a col•locar l'abalisament de les zones de bany. L'operatiu s'ha posposat a divendres. Dels 18 morts -pedres pesants- que servien d'ancoratge per a les balises, la meitat s'han substituït per aquests biòtops, que es reservaran per a les platges incloses a la Xarxa Natura 2000, com ara els Muntanyans.

Són grans peces de formigó integrades per diferents orificis que conformen uns petits habitacles, els quals afavoreixen el refugi de peixos i espècies. Des de l'Ajuntament de Torredembarra es destaca que aquest nou sistema d'ancoratge no sols compleix la funció bàsica de seguretat a la platja, sinó que alhora permet donar continuïtat a la vida marina pròpia de les praderies.

A part d'aquests biòtops, concebuts per esdevenir amagatalls i nius de fauna marina, una altra de les novetats que incorpora el nou sistema d'abalisament és una petita boia intermèdia que evita que la cadena s'arrossegui i degradi el fons marí. Aquesta boia, a més, es podrà mantenir a l'hivern i per tant, no caldrà que s'enretiri tot l'ancoratge quan acabi la temporada d'estiu.

"Creiem que aquesta és la millor solució per abalisar les platges i preservar els seus hàbitats", ha declarat l'alcalde Daniel Masagué. En aquest sentit, la directora general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Mercè Santmartí, ha felicitat el consistori per anar tan "avançat" en aquesta matèria i ha convidat els municipis costaners a prendre'n exemple.

Un cop col•locat el nou abalisament, caldrà comprovar la integració dels biòtops en la vida marina d'unes platges que han rebut cinc distincions de Bandera Blava. Se'n farà un estudi i es vol demanar subvenció a la Fundació Biodiversitat, que depèn del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí. La companyia Repsol ha aportat 6.000 euros per a la fabricació dels 9 biòtops.

"Provocaran just l'efecte contrari que la pintura 'antifouling' dels vaixells, que evita el creixement d'organismes vius", ha posat d'exemple Miquel Rota, responsable del projecte experimental Biòtop Antina, amb el qual s'hi treballa des del 2007 i que té per objectiu dipositar en el fons marí un immens biòtop de 18 metres d'alçada. Està previst enguany s'aconsegueixi l'autorització del projecte.

Font: ACN.

Pujar