Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

5 de juny de 2012

Cinc milions de gots reutilitzables a l'any i amb la intenció d'acabar amb els gots d'un ús

Cinc milions de gots reutilitzables a l'any i amb la intenció d'acabar amb els gots d'un ús

Ecofestes, una de les poques empreses de l'estat espanyol especialitzada en la producció de gots reutilitzables, preveu vendre 5 milions de vasos aquest 2012. L'empresa exporta el 60% de la seva producció al sud d'Europa, principalment a França i Suïssa. Pel que fa a l'estat espanyol, el 80% de les vendes es fan al País Basc i Catalunya on, asseguren, hi ha més consciència mediambiental. Més enllà de les xifres però, un dels socis d'Ecofestes, Ferran Matarrodona, ha explicat que el principal objectiu de l'empresa és posar punt final a la utilització de gots de plàstic d'un sol ús en grans esdeveniments i contribuir a un canvi de mentalitat en la societat perquè s'opti per la reutilització.

L'any 2005, els tres socis d'Ecofestes, Ricard Badosa, Joan Zabala i Ferran Matarrodona, van iniciar el projecte empresarial. Des del primer moment, la intenció ha estat contribuir a la reducció dels residus generats en els esdeveniments festius. El seu primer producte va ser una pinça per penjar gots amb la intenció que fossin reutilitzats. Posteriorment, es van introduir en la fabricació de gots i, actualment, són una de les poques empreses de l'estat espanyol especialitzada en solucions de reutilització per a festes i esdeveniments.

Els responsables d'Ecofestes asseguren que el seu principal objectiu no és només la venda de gots, sinó també contribuir a un canvi de mentalitat en la societat perquè s'opti per la reutilització. En aquest sentit, l'empresa insisteix en la importància de fer un bon ús del got amb un sistema de lloguer. "Si cada cop que vas a la barra compres un got reutilitzable, no serveix de res. Llavors, el cost mediambiental es multiplica per quatre", ha explicat Badosa.

A banda, l'empresa fa una aposta clara per donar una nova utilitat als gots de plàstic que es fan malbé. Així, un cop ja no es poden fer servir per usos alimentaris, es fonen i es transformen en altres productes, com cendrers de butxaca.
Amb la crisi, Ecofestes ha mantingut el nivell de producció gràcies a l'exportació, que representa el 60% del total de vendes. Segons ha explicat un dels socis, Joan Zabala, el creixement més fort es va viure durant els quatre primers anys de l'empresa -del 2005 al 2009-.

Pel que fa a l'estat espanyol, Zabala ha explicat que el 80% de les vendes es concentren a Catalunya i al País Basc. "És on hi ha més consciència ecològica, tant per part de l'administració com totes les xarxes socials i associacions que impulsen la venda d'aquest producte", ha destacat. Zabala ha assegurat que l'empresa ha intentat introduir-se en el mercat estatal en vàries ocasions, però "no hi ha manera". "Ens diuen que fins que no els obliguin, no ho faran", ha afegit.

Zabala ha assenyalat que el futur d'Ecofestes passa per introduir innovació, desenvolupament i recerca en el procés de producció. En aquest sentit, l'empresa ha incorporat un laboratori que els ha permès obtenir el certificat CE, que garanteix que la capacitat del got és la que s'indica a l'envàs. Tenir aquest certificat és obligatori per exportar a Anglaterra i, actualment, a Europa només Ecofestes i una empresa alemanya el tenen.

Ecofestes produeix diferents tipus de gots, segons el client. Es dóna el cas que a cada lloc les necessitats són diferents i, així com al País Basc es comercialitzen vasos amples, de gran capacitat, en el cas de França se n'ha hagut de dissenyar un de concret amb la mateixa capacitat, però amb una forma més estilitzada. També han fet vasos petits per al consum de Ricard a França o el 'zurito' al País Basc.
El preu del got reutilitzable és piramidal. És a dir, depèn de la quantitat de la comanda, però no sol superar els 35 cèntims per unitat. Ecofestes també ofereix un servei de disseny per a la creació d'un logotip, que després es pot estampar al got.

Font: delcamp.cat

Pujar