Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

11 de juny de 2012

Repsol aspira a quintuplicar la producció de cru en aigües tarragonines

Repsol aspira a quintuplicar la producció de cru en aigües tarragonines

Repsol preveu quintuplicar la seva producció de petroli en aigües de la costa mediterrània tarragonina, fins els 10.000 barrils diaris, amb la posada en marxa durant aquesta tardor de dos nous pous, batejats com a Lubina i Montanazo. La companyia considera rendible i estratègic continuar explorant nous camps i reobrint antics pous per extreure el cru del subsòl mediterrani davant els elevats preus actuals així com les noves tecnologies que permeten reduir costos d'explotació. Els dos nous pous, com els dels tres camps que Repsol té a la zona, estaran connectats a la plataforma Casablanca, que adapta les seves instal•lacions per rebre aquest cru i transferir-lo fins la refineria de Tarragona.

El cru que surti d'aquests nous pous serà enviat a la plataforma, a entre vuit i dotze quilòmetres de distància, perquè passi el procés de separació del petroli, l'aigua i el gas abans de recórrer els 45 quilòmetres fins la refineria a través de l'oleoducte submarí. D'acord amb les proves prèvies efectuades en la fase d'exploració, la seva producció pot arribar als 8.000 barrils diaris que s'afegirien als 2.000 barrils que actualment surten dels tres camps que explota actualment Repsol a la zona.
El cap de la base de Repsol Exploració a Tarragona, Isidro Solorza, concreta que Lubina i Montanazo tindran un període d'explotació de deu anys, amb les habituals variacions de les corbes en la producció, atès que la presència d'aigua en la mescla extreta s'incrementa a mesura que avança l'explotació. La intenció de la companyia, que disposa ja de l'avaluació d'impacte ambiental favorable, pretén iniciar l'activitat entre el pròxim mes de setembre i finals d'any.

Tot i que els 10.000 barrils diaris previstos un cop es posin en marxa aquests nous pous queden lluny dels 45.000 que Repsol va arribar a extreure durant el període de major extracció dels jaciments de la zona caps als anys 80, la companyia considera rendible i estratègic continuar explorant i perforant a la zona. Solorza explica que s'estan estudiant nous jaciments, amb previsió de noves exploracions i escrutant de nou els antics pous "que van ser abandonats amb produccions importants perquè el seu cost operatiu era superior al benefici que donava el seu petroli".

Però les coses han canviat en els últims anys. "Pel preu del petroli i les noves tecnologies, avui la situació és diferent", concreta el responsable de la companyia petroliera. Tot i que la conca mediterrània de la costa tarragonina és l'única zona d'extracció de cru a l'Estat, la seva aportació al balanç global de Repsol es limita a prop del 2%.

Els responsables de Repsol també han assegurat que aquest procés corre paral•lel a l'increment de les inversions en matèria de seguretat a la plataforma amb l'objectiu d'evitar nous vessaments de cru com els que van tenir lloc entre finals de 2010 i principis de 2011 durant la fase d'exploració d'aquests nous pous i que investiga el jutjat número 3 de Tarragona. Entre aquestes mesures figuren la posada en marxa a la plataforma de càmeres d'infrarrojos per detectar la presència de petroli al mar, especialment durant la nit-.

Font: delcamp.cat. Imatge: El Periódico.

Pujar