Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

2 de juliol de 2012

Set premis Nobel coincideixen durant quatre dies a la URV de Tarragona

Set premis Nobel coincideixen durant quatre dies a la URV de Tarragona

Set premis Nobel participen des d'aquest diumenge a Tarragona en una jornada que s'allargarà fins dimecres i en la qual s'abordaran els darrers avenços en química. De fet, són sis premis Nobel de Química al qual s'hi suma el premi Nobel d'Economia de l'any 2004, Finn E. Kydland, que ha estat l'encarregat de pronunciar la lliçó inaugural. L'economista i professor universitari noruec ha assenyalat els polítics com els responsables de la crisi econòmica. L'acte inaugural ha tingut lloc al campus Catalunya, però les conferències i taules rodones programades es faran al centre de convencions de Portaventura. Hi assistiran prop d'un centenar de joves investigadors seleccionats per la URV d'arreu d'Europa.

Tarragona esdevé la capital de la química durant quatre dies. Aquest diumenge s'ha donat el tret de sortida al Southern Catalonia Nobel Campus amb una conferència del Nobel d'Economia de l'any 2004, Finn Kydland, que ha fet una dissertació sobre els factors que influeixen en què unes nacions creixin i unes altres no. El futbol li ha servit per arrencar la conferència en un to distès -afirma ser seguidor del Boca Juniors- i, a partir d'aquí, Kydland ha anat desgranant els factors d'estabilitat econòmica i creixement que, passen, en la seva opinió, per un sistema polític estable i amb pocs canvis, i on els bancs centrals guardin la màxima independència.

L'economista ha parlat en clau mundial, passant de puntetes per la situació de crisi a l'estat espanyol -diu que la productivitat està estancada, però els salaris pugen i que això és "mala senyal". Però en declaracions a l'ACN, Kydland ha reiterat que els polítics han de prendre decisions a llarg termini, i no a cuita-corrents. L'economista es mostra partidari del rescat del sistema bancari, sempre i quan compleixin el seu rol de donar crèdit i ajudar a la riquesa industrial, així com també de la pujada de l'IVA. "A Noruega està al 24%, tampoc aconsello que sigui tan elevat", ha afegit, rient. Kydland ha estat contundent a l'hora de cloure la seva conferència: ""Ja hi ha prou incertesa en el món tal com és, que incertesa extra per part del govern només pot ser dolent".

A la conferència, que ha omplert l'aula magna del campus Catalunya de la URV a Tarragona, també hi han estat presents, a primera fila, els sis premis Nobel de Química - Sidney Altman, Ryôji Noyori, K. Barry Sharpless, Aaron Ciechanover, Richard R. Schorck i Ada E. Yonath-, que participaran en aquests tres dies de sessions, junt amb científics d'alt nivell i líders d'R+D+I d'empreses de l'àmbit de la química. Durant la trobada, que porta per el lema 'Química per la vida' ('Chemistry for life'), s'abordaran temes de química i energia, de química i salut i d'innovació i difusió dels avenços científics.

De dilluns a dimecres s'han programat un total de 17 conferències, seminaris i taules rodones, algunes d'elles de caràcter més divulgatiu i d'altres més especialitzades, en què intervindran, a més dels Nobel, els promotors i col•laboradors del subcampus de química en els àmbits de la docència, la recerca, la transferència i el sector empresarial. Aquesta jornada científica, inclosa dins dels actes del Campus d'Excel•lència de la URV, pretén generar una interacció continuada entre els premis Nobel i els 95 joves investigadors que hi participaran. A part, també hi ha més de 250 persones inscrites.

En el marc de l'acte inaugural, el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, ha destacat que aconseguir el segell de Campus d'Excel•lència ha estat una "oportunitat immillorable" per fer aquesta jornada científica. La URV té la intenció de donar continuïtat al Nobel Campus, que ha estat finançat pel Ministeri d'Educació a través de la subvenció rebuda pel Campus d'Excel•lència. Amb tot, en cas que, de cara a pròxims anys, no es disposi de suficient finançament, la cita passarà a ser de caràcter bianual.

Font: delcamp.cat

Pujar