Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

5 de juliol de 2012

Les nuclears compliran progressivament les exigències europees en seguretat fins al 2016

Les nuclears compliran progressivament les exigències europees en seguretat fins al 2016

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs ha presentat aquest dijous la nova reestructuració directiva que ja és efectiva des del passat mes de maig i les línies estratègiques que se seguiran per tal de complir les exigències europees de seguretat, arran del fatídic accident de Fukushima. Es realitzaran un conjunt d'actuacions "per valor de decenes de milions d'euros", fins a finals del 2016, segons ha explicat el nou president d'ANAV, José Antonio Gago. La trobada també ha servit per certificar que el magatzem temporal individualitzat (ATI) de la central d'Ascó entrarà en funcionament després de la recàrrega de finals d'octubre, és a dir, els primers contenidors podrien arribar el mes de gener del 2013. No obstant, Gago ha indicat que la piscina del primer reactor encara té espai per acollir residus.

José Antonio Gago ha detallat que el nivell d'inversió per reforçar la seguretat s'anirà aplicant en tres fases durant els propers quatre anys, amb l'objectiu que a finals de 2014 les centrals d'Ascó i Vandellòs tinguin cadascuna un Centre de Suport a la Gestió de l'Energia (CAGE), que ha de servir per poder fer front a qualsevol incidència que hi hagi durant les primeres vint-i-quatre hores. Havien sortit informacions que apuntaven que aquest espai seria un búnker i podria exercir el control dels reactors. No obstant, Gago ha negat aquesta possibilitat i ha subratllat que "el control de les centrals s'han de portar des del centre operatiu".

A nivell general, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) té previst construir un Centre de Suport a la Emergència (CAE), lluny de qualsevol central, que ha de servir per emmagatzemar els equips necessaris per ajudar a qualsevol incident més enllà de les vint-i-quatre hores inicials. Totes les modificacions en seguretat es realitzaran en base al supòsit d'un gran terratrèmol i d'un desbordament continuat dels pantans de Mequinensa, Flix i Riba-roja, que podria afectar les instal·lacions d'Ascó. Així mateix, s'estan desenvolupant guies d'actuació en casos de danys extrems sense que hi hagi una causa concreta, amb l'objectiu de reforçar les actuacions que han de seguir els comandaments i els treballadors.

El nou director de la central nuclear d'Ascó, Manel Campoy (fins ara a Vandellòs), ha indicat que ANAV ha entrat en un grup d'investigació, format per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), entitats mediambientals, universitat i administracions, per tal de valorar la possibilitat de tallar les algues del riu Ebre d'arrel. Aquesta operació evitaria possibles incidències a la nuclear, que enguany ha hagut de rebaixar el seu potencial fins al 50% de capacitat davant el gran allau d'algues que han baixat (la nuclear necessita l'aigua del riu per refrigerar els reactors).

A hores d'ara, la central compta amb un sitema de vigilància i neteja de les algues, però no té autorització per tallar-les d'arrel. L'estudi que s'està realitzant haurà de validar aquesta opció, sempre i quan no hi hagi un gran impacte ecològic sobre el riu Ebre. D'altra banda, Campoy ha assenyalat que la invasió del mol·lusc zebra al riu no afecta el funcionament de la central, ja que a aquesta compta amb un sistema de calentament que elimina aquest mol·lusc abans de retornar l'aigua al riu.

Pujar