Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

11 de juliol de 2012

Temor de les empreses turístiques del Camp davant la pujada de l'IVA de Rajoy

Temor de les empreses turístiques del Camp davant la pujada de l'IVA de Rajoy

Botiguers, comerciants, empresaris, hotelers, restauradors i gestors d'allotjaments rurals de les comarques tarragonines es posen les mans al cap davant la pujada de l'IVA, anunciada pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Estan convençuts que aquesta mesura només servirà per agreujar encara més la situació actual, de caiguda generalitzada del consum. De fet, apunten, molts d'ells estan disposats a assumir el cost de l'increment per evitar un descens encara més pronunciat de la facturació. Els hotelers de la Costa Daurada, a més, han lamentat que la mesura s'afegirà a l'aplicació de la taxa turística a partir de l'any vinent mentre els comerciants adverteixen que "es carregarà el consum".

La presidenta de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, Maria Eugènia Arbó, alerta de la pèrdua de competitivitat i reconeix que el sector hoteler està "molt preocupat" perquè darrerament ja s'ha vist obligat a baixar preus. Davant la incògnita sobre quan s'imposarà aquesta mesura, Arbó avisa que si ja entra en vigor de forma imminent serà un "cop important" que anirà "contra marges" i "contra explotació". "No disposem de dades però segur que tindrem repercussions negatives", ha afegit.
Però en cas que s'apliqui l'any vinent coincidirà amb la taxa turística. "L'IVA afectarà tot Espanya, però la taxa només a nosaltres", etziba. La presidenta dels hotelers, a més, es mostra indignada perquè "sembla que haguem de donar les gràcies perquè la pujada del 8% al 10% ha estat menys del què s'havia anunciat inicialment". Amb tot, Arbó recorda que en altres països on es van aplicar aquests índexs han fet marxa enrere.

"És negatiu. Ja estem passant un moment molt difícil, tot i que diguin que l'hostaleria i el turisme som els que estem estirant del carro, però també és veritat que la gent pressiona més per les pròpies circumstàncies", apunta el president de la Federació d'Hostaleria i Turisme de les Terres de l'Ebre, Lluís Garcia.

Propietari d'un establiment de restauració al Delta, Garcia explica gràficament que, sovint, quan presenten el preu d'un menú amb l'IVA a un client "et demanen que el retiris o que el descomptis". "Amb l'increment encara serà pitjor: estarem pujant el preu del plat, que ja reduïm al màxim. O ens el tocarà assumir o la gent es queixarà", planteja. Al seu parer, els consumidors de l'Estat espanyol no han assumit l'impost com a "propi", a diferència d'altres països, on es paga amb naturalitat.

El comerç tarragoní tampoc aprova l'augment de l'IVA. "La nostra opinió és totalment negativa, el govern del PP s'està equivocant i està fent tot el contrari del què va prometre en campanya electoral", ha declarat el president de la Federació de la Unió de Botiguers de Tarragona, Eduard Mañas. "Això és carregar-se el consum", ha declarat, contundent.

Des de les Terres de l'Ebre, el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, reconeix que la mesura repercutirà en el consum i representarà un "càstig per al comerç i l'hostaleria, perquè una part d'aquest IVA ens el mengem les empreses". Malgrat tot, i en la línia dels arguments del govern del PP, Móra ha justificat l'increment per tractar-se d'una "mesura imposada per Europa" -"el govern segueix el dictat del que li diuen"- i que suposa el pagament per "totes les barbaritats comeses per l'antic govern de Rodríguez Zapatero", en referència al xec nadó, el retorn dels 400 euros de l'IRPF, "línies del TGV que no van enlloc o aeroports sense avions".

Font: ACN.

Pujar