Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

12 de setembre de 2012

Mas defensa el dret a decidir també en universitats per "no estar lligats de mans i peus"

Mas defensa el dret a decidir també en universitats per

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest dimecres que Catalunya pugui decidir sobre els sistemes que són "clau" de cara al futur com ara el món universitari. "No podem estar sempre pendents de les discussions sobre governances o de les lleis universitàries estatals que ens deixen lligats de peus i mans", ha subratllat el president, durant l'acte d'inauguració del nou curs acadèmic i de commemoració del 20è aniversari de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Vila-seca. Des del Tarragonès, Mas s'ha referit a l'increment dels preus públics a les universitats i ha assegurat que el Govern treballa en un model que sigui "més racional" però que no perdi "equitat".

Mas ha destacat que Catalunya, amb el seu propi esforç productiu, "pot viure millor del què viu i es poden atendre millor les necessitats que tenim". En referència al sistema universitari, el president de la Generalitat ha dit que cal defensar "l'especificitat pròpia" de Catalunya i que això requereix d'una capacitat de decisió "que no serà il•limitada" però que necessita ser, segons Mas, "clarament superior a l'actual".

El president s'ha referit també a l'actual model universitari català, del qual ha dit que cal racionalitzar-ne i equilibrar-ne l'oferta perquè "no tothom pot fer de tot". "És bo que en tinguem moltes -d'universitats- i a prop, però hem de saber que en aquests propers temps el país dependrà gairebé, exclusivament, de sí mateix, perquè quan s'inicien determinants processos un s'ha d'acostumar que hi ha molts moments que dependrem de nosaltres mateixos i, com que segurament no tindrem cap ajuda de fora, ho hem de fer", ha insistit Mas.

El president de la Generalitat ha destacat la necessitat de donar més projecció internacional a les universitats del país i ha instat el poble a "presumir de les coses bones" per fer pujar "uns graons" l'ànim dels catalans. Mas ha recordat que el model universitari que es va dissenyar fa unes dècades a Calalunya apostant per la descentralització "va ser un encert", però ha advertit que en la situació actual "té un límit".

Mas fixa cinc reptes per a les universitats del país

Mas ha recordat que el govern català està treballant en un nou model de governança per a les universitats catalanes. Un factor "clau", segons Mas, però en el qual s'han de trencar "inèrcies". "És difícil pensar que es puguin gestionar bé les universitats del segle XXI amb normes del segle passat o del XIX", ha apuntat el president. Actualment, en l'elecció dels rectors només hi intervé la comunitat universitària.

A més, el president ha expressat la voluntat de "retenir" el talent present en el sistema universitari i "d'incardinar" les empreses i el sistema universitari, és a dir, "que les empreses s'acostumin a que part del seu progrés estigui lligat a allò que surti de la universitat". En aquest sentit, ha dit Mas, queda camí per recórrer i en això creu que "tenim peus de fang".

Sobre la polèmica pujada dels preus públics, Mas ha reconegut que han estat decisions costoses però que s'han hagut de prendre. "No té sentit que algunes matrícules universitàries costin menys a algunes famílies que les de batxillerat. Però també seria inadmissible que no pogués accedir-hi qualsevol persona que vulgui en funció de la seva capacitat econòmica", ha dit Mas. El president ha afegit que el Govern està intentant "anar cap a un sistema més racional sense perdre més equitat, en un moment que no és gens fàcil.

El president de la Generalitat s'ha referit també al nou model d'incardinació del sistema productiu i l'universitari, el programa de doctors industrials que, segons ha dit, es presentarà properament. Aquest pla té l'objectiu que la formació dels doctorands es faci de manera "dual" entre empreses i universitats. "Ens convé perquè ens val incorporar doctors al nostre teixit productiu", ha dit Mas.

Mas posa en valor les fortaleses de les comarques tarragonines

El president Mas ha afirmat que les comarques tarragonines "atresoren" un sistema universitari de primera línia, un teixit industrial pioner en molts sentits, també en el camp de les exportacions i una indústria química potent. Mas ha dit que la universitat, la capacitat exportadora i industrial i el turisme, d'una gran projecció internacional, "dins de les dificultats actuals ha de ser motiu de confiança i esperança".
El rector de la URV alerta que la disminució de l'aportació pública a les universitats tindrà afectacions

El rector de la URV, Francesc Xavier Grau, ha alertat, durant el seu discurs, que la reducció de l'aportació pública a les universitats catalanes -del 16% l'any 2011- posa en tensió el sistema i "no pot sostenir-se gaire en el temps sense afectar el normal funcionament de les universitats". El rector ha insistit que una aposta decidida de Catalunya pel món universitari és "avui més que mai, clau pel progrés econòmic i social del país".

El rector ha dit també que està "preocupat" per l'afectació de les mesures econòmiques que afecten el personal universitari, i les "grans pèrdues de talent i de tots els esforços per a la seva formació i retenció que poden significar la desaparició d'oportunitats de desenvolupament de carreres professionals a la universitat durant aquests anys". A més, Grau també s'ha referit a l'encariment de les matrícules universitàries, del qual ha recordat que cal anar acompanyat "d'una nova i necessària política de beques i ajuts, sense regressió en el nivell d'equitat assolit".

Vintè aniversari de la URV

El president de la Generalitat ha presidit l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2012-2013 de la URV i la commemoració del 20è aniversari de la universitat. La lliçó inaugural ha anat a càrrec de Maria Helena Nazaré, presidenta de l'Associació Europea d'Universitats (EUA). Durant l'acte s'ha fet també un reconeixement especial a la Diputació de Tarragona, a les ciutats universitàries i als rectors de la Universitat durant aquests 20 anys.

En 20 anys, la URV ha format més de 30.000 titulats, dels quals el 70% són fills de pares no universitaris. També s'han format més de 1.000 doctors. A més, en aquests 20 anys s'han publicat prop de 13.000 articles científics i més de 8.500 llibres o capítols de llibres. En aquest sentit, la producció científica indexada de la URV la col•loca, avui, en el quart lloc de l'Estat en termes de productivitat i tercera en termes de qualitat.

D'altra banda, una quinzena d'alumnes i professors universitaris han escridassat el president Mas a les portes de l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca, en protesta per les retallades i l'encariment de matrícules universitàries.

Pujar