Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

13 de setembre de 2012

Les químiques renoven el compromís d'autocontrol i millora ambiental de la seva activitat

Les químiques renoven el compromís d'autocontrol i millora ambiental de la seva activitat

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i el Departament de Territori i Sostenibilitat han renovat el conveni de col•laboració voluntària per a la millora i prevenció dels efectes de l'activitat sobre el medi ambient signat el passat 2005. Amb aquest nou acord, la patronal química del Camp de Tarragona vol aprofundir en l'aplicació de procediments d'autocontrol basats en la "transparència" mitjançant l'aplicació de la "millor tecnologia disponible i econòmicament sostenible" en la gestió ambiental integral -de l'aire, l'aigua i els residus-. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha lloat la convivència "perfecta" entre el sector químic i turístic al territori.

El nou acord, que han signat aquest dijous al matí el president de l'AEQT, Joan Pedrerol, i el mateix Recoder, introdueix com a concepte bàsic una millor aplicació del "principi de corresponsabilitat" amb l'establiment d'un "procediment d'autocontrol" per part de les empreses químiques que disposin de sistemes verificats de gestió ambiental d'acord amb el Reglament EMAS de la Unió Europea.

"Ens agrada buscar la col•laboració amb el sector i no ser tant una policia ambiental sinó acompanyar la indústria per buscar les millors solucions que la normativa permet", ha explicat el conseller, tot precisant que aquesta relació no ha de suposar "ser laxos amb la normativa". Aquest camí, segons ha insistit, passa per la implantació de tecnologies més modernes, avançades i "econòmicament sostenibles", que permetin "mantenir la competitivitat del sector" al mateix temps que complir els requeriments de la normativa europea -un dels principis de la directiva d'Emissions Industrials de la UE de 2010, encara pendent de transposició a l'ordenament jurídic estatal-.

Per part de la patronal química, Pedrerol ha destacat que el nou acord incideix en aquests ponts de col•laboració o el coneixement en la forma de gestionar les llicències ambientals, amb "transparència" i "treball en conjunt". "Amb independència del que diguin les lleis, hem de treballar amb les instal•lacions i els mitjans òptims", ha subratllat. En aquest sentit, destaca el concepte de gestió global i integrada, incloent els processos ambientals per a la gestió de l'aire, l'aigua i els residus en la mateixa estratègia. "A diferència d'altres convenis, en aquest no es marquen límits", ha afegit.
Segons destaquen tant la patronal com el Govern, l'anterior conveni signat l'any 2005 va ser pioner i "referència internacional" a l'hora d'afavorir la convivència del sector amb el territori. L'acord, han recordat, incorporava diversos acords existents fins aquell moment i, al mateix temps, va decidir abordar aspectes que no estaven previstos anteriorment en les normatives vigents com el cas dels episodis de males olors generats per l'activitat amb voluntat de "prevenir". També va permetre, segons Pedrerol, que les empreses del sector arribessin a acords "efectius" per reduir les emissions d'òxids nitrosos i ozó, especialment durant els mesos d'estiu.

Tot plegat, segons Recoder, demostra que, en el cas de Tarragona, la presència del polígon petroquímic més important del Sud Europa ha sabut trobar la "solució de convivència perfecta i complementària" amb una de les indústries turístiques més importants de la zona.

Font: ACN.
 

Pujar