Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

6 de març de 2012

Baix penedès i Conca de Barberà, les comarques tarragonines més colpejades per la crisi

Baix penedès i Conca de Barberà, les comarques tarragonines més colpejades per la crisi

El Baix Penedès i la Conca de Barberà són les comarques tarragonines més afectades per la crisi. De fet, en tot el territori el nombre d'ocupats ha caigut per sobre de la mitjana catalana, a excepció de l'Alt Camp on, tot i també perdre llocs de treball, es registren els millors resultats. Són dades de l'informe econòmic elaborat per les cambres de comerç i la URV. Corresponen al 4t trimestre del 2011 i no dibuixen un panorama gaire esperançador per al 2012, amb unes previsions turístiques i d'exportació menors que el 2011 per l'estancament generalitzat als països de la zona euro. Del 2008 al 2011 han tancat prop de 5.000 empreses al Camp i Ebre i el volum d'hipoteques s'ha reduït a més de la meitat.
El fet que les hipoteques signades hagin disminuït un 55% respecte al 2008, i el seu import en un 37%, o que de les 58.973 empreses del 2008, en quedin 54.534, exemplifica l'estat de salut de les economies del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Malgrat que el 2011 aparentava gaudir d'un cert creixement, a mesura que va anar avançant l'exercici, les previsions eren més pessimistes. "Hi ha hagut com una ruptura que s'arrossega ara cap al 2012, i les dificultats sobretot esquitxen les petites i mitjanes empreses", ha afirmat Agustí Segarra, catedràtic d'Economia Aplicada del Departament d'Economia de la URV.
A part de valorar el 2011, l'informe econòmic, que s'ha presentat aquest dimarts a la Cambra de Valls, perfila les perspectives de cara a enguany, no gaire optimistes, tenint en compte que la zona euro, en ple estancament, suposa el 70% de les vendes del territori a l'exterior. Joaquim Margalef, investigador del Grup de Recerca d'Indústria i Territori (GRIT) de la URV, ha posat de manifest que, malgrat l'esforç exportador i el bon exercici turístic, no n'hi hagut prou per evitar la dinàmica decreixent que ell atribueix, sobretot, al fet que no circula el crèdit. "Això dificulta el funcionament de la majoria d'empreses", ha remarcat.
Segons Margalef, les reduccions de les inversions públiques portarà a limitar la demanda interna, tant de les famílies com d'empreses subministradores. "La demanda interna, que havia estat un element essencial en el creixement econòmic de la zona des de principis de segle i fins al 2008 s'ha frenat, com evidencien l'augment de l'atur i l'estancament demogràfic", ha exposat. Un bon indicador n'és la caiguda del gir comercial, que ha estat del 36,29% entre el 2008 i el 2011. L'investigador també ha posat de manifest que el 50% dels aturats al Camp i l'Ebre són de llarga duració -és a dir, estan a l'atur des de fa més d'un any.
El nombre d'ocupats a la demarcació se situa en les 322.000 persones -13.000 menys que a finals del 2010, i 50.000 en relació al 2008. Segons Segarra, el mapa comarcal en ocupació i atur no és uniforme. "Les comarques turístiques i agràries han patit un comportament més negatiu, mentre que les industrials, orientades a l'exportació, han tingut bons resultats", ha diferenciat. També hi ha diferència entre la zona del Camp i l'Ebre, on s'ha patit "una caiguda més forta per manca d'infraestructures". A la vegada, ha advertit que "la taxa d'atur del 21% s'aguanta per l'economia submergida i els recursos familiars, però s'acabaran esgotant".

Font: delcamp.cat
 

Pujar