Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

27 de setembre de 2012

La davallada d'ocupació a la indústria marca la recessió durant el segon semestre de l'any

La davallada d'ocupació a la indústria marca la recessió durant el segon semestre de l'any

L'informe de conjuntura econòmica trimestral de la demarcació de Tarragona confirma que l'economia continua en recessió, on destaca la caiguda de l'ocupació amb un descens del 5,39% en termes interanuals. En el segon trimestre de l'any hi ha hagut una davallada del 14,20% en la indústria, sector que, fins ara, gràcies a les exportacions marcava un cert dinamisme a l'economia del territori. Segons l'informe fet per la URV, el Camp de Tarragona ha notat més aquest descens en l'ocupació que les Terres de l'Ebre, sent el Baix Penedès i el Tarragonès les comarques més colpejades. Tot i aquestes dades, les cambres de comerç confien que projectes com el Barcelona World aportin "optimisme" al territori.

L'informe trimestral, encarregat per les Cambres de Comerç de Tarragona, Reus, Valls, i Tortosa al Grup de Recerca d'Indústria i Territori de la URV, assenyala la davallada d'ocupació com una de les pitjors dades des que es va iniciar la situació crítica l'any 2008. Les dades interanuals apunten una forta caiguda de l'ocupació industrial, la més elevada des del 2009 i després que tant al 2010 com al 2011 s'hagués recuperat.

Segons ha explicat Agustí Segarra, un dels responsables de l'estudi, la caiguda en la indústria es deu al "mal comportament" de la demanda interna i al fet que les exportacions, que havien experimentat un increment en els darrers trimestres, s'hagin moderat.

En aquest sentit, i respecte les exportacions, Segarra ha defensat que s'intensifiquen les accions i polítiques perquè les PIME tinguin més protagonisme en el mercat exterior, ja que ho fan amb productes amb més valor afegit que no les grans empreses, concentrades sobretot en el sector energètic i químic. Durant aquest segon trimestre també baixa l'agricultura, sobretot per un factor climatològic no favorable.

Dificultats pels joves

Aquest increment de la taxa d'atur, que se situa en el 21,53% a la demarcació, afecta molt particularment als joves que es volen incorporar per primer cop al mercat laboral i als aturats de llarga durada. De fet, aquest col•lectiu ha passat de representar el 30% del total fa tres anys a ser el 47,31% -42.700 persones.
També es registren diferències en l'afectació per comarques. Així, segons Segarra, el Camp de Tarragona està més afectat que les Terres de l'Ebre i, per comarques, el Baix Penedès, el Tarragonès, i la Ribera d'Ebre són les més colpejades per la davallada d'afiliats a la Seguretat Social. On hi ha una menor afectació és a l'Alt Camp i a la Terra Alta.

Recuperació a mitjans del 2013

Malgrat que les xifres econòmiques d'aquest darrer trimestre continuen sent dolentes, Segarra s'ha mostrat convençut que es podria haver tocat fons, i que hi ha símptomes que, en la mesura que torni a circular el crèdit, la demarcació té potencial per a crèixer. "S'observa un canvi de tendència i hi ha una conjuntura més favorable perquè a partir de mitjans del 2013 puguem iniciar la recuperació econòmica a través de la creació d'ocupació", ha manifestat. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, ha reclamat que per poder sortir de la crisi cal que torni a circular el crèdit perquè els empresaris puguin crear ocupació.

Barcelona World, una oportunitat

D'altra banda, els representants de les cambres de comerç que han assistit a la presentació de l'informe, a Tortosa, també han valorat com la "millor notícia" que s'ha produït al territori l'anunci del complex turístic Barcelona World que s'ubicarà al costat de PortAventura. "Permetrà que s'impliqui el sector de la construcció, del moble, crearà llocs de treball...", ha apuntat Mora. A més, per Mora, l'anunci d'aquesta inversió també permet generar "optimisme" al territori. "Esperem que comporti un canvi de cicle, que ens ajudi a canviar també l'esperit dels empresaris que són els que hem de crear ocupació", ha afegit.

Les cambres de comerç també s'han mostrat convençudes que una inversió d'aquest calat també beneficiarà la millora d'infraestructures com són les ferroviàries i l'autovia A7, entre d'altres.

Font: ACN.
 

Pujar