Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

14 d'octubre de 2012

La demarcació no frena la caiguda de l'ocupació turística però salva el pont

La demarcació no frena la caiguda de l'ocupació turística però salva el pont

La demarcació de Tarragona tanca un pont de tres dies festius amb xifres d'ocupació que, de mitjana, no superen el 60%. La tendència a la baixa que es ve donant des de fa un any no acaba de trencar-se. El turisme de sol i platja s'ha vist afectat pel mal temps dels últims dies i els hotels s'han quedat a mitja ocupació. Tampoc a les cases rurals de les comarques interiors les xifres han estat millors. L'ocupació ha estat de mitjana d'un 60%, excepte algunes zones molt concretes, com la Terra Alta, on actius que combinen l'esport i el turisme, han ajudat als hotels i cases rurals ha fregar la plena ocupació. La conducta de reservar a última hora es consolida entres els turistes de la demarcació.

A la Costa Daurada, els hotels, alguns ja tancant portes acabada la temporada alta, han assolit una ocupació d'entre el 50 i el 60%. El mal temps ha frenat l'afluència de visitants per al turisme de sol i platja. Els hotels de l'associació Salou-Cambrils-La Pineda han ofert un 90% de les places disponibles però les pluges no han ajudat a atreure reserves d'última hora. Malgrat tot, com ha apuntat la portaveu de l'associació hotelera, Teresa Clavé, les xifres es valoren com a bones. "Per l'època que estem, és una xifra que està bé, que és raonable".

La climatologia ha estat clau en la xifres de la Costa Daurada. "Si els temps hagués acompanyat potser hi hauria hagut una mica més d'ocupació però amb aquestes pluges la gent s'ho pensa més a l'hora de sortir i les reserves d'última hora fallen", ha apuntat Clavé. L'associació hotelera ha ofert aquest pont un 90% de les places disponibles. 69 del 83 hotels de la zona han obert. Alguns però, acabada la temporada, baixen la persiana aquest diumenge fins a la primavera.

Contrastos a l'interior

A les cases rurals de les comarques interiors de la demarcació també s'han aconseguit xifres al voltant del 60% d'ocupació. Com ha passat a les cases rurals del Delta de l'Ebre, amb un 70% d'ocupació, el pont deixa xifres més bones que la mitjana de l'estiu, però segueixen sent inferiors a les d'altres anys. Els festius que es situen prop dels caps de setmana i que empenyen a fer petites escapades, afavoreixen destins com la Terra Alta, on aquests tres dies, hotels i cases rurals han assolit la plena ocupació. D'aquesta manera s'ha pogut oblidar un mal estiu on els empresaris turístics havien perdut fins a un 20% de clients.

La clau, sembla, és el binomi 'esport i turisme' que s'ofereix amb actius com la Via Verda. Josep Montoya, president de l'associació hotelera de la comarca, ha destacat que "aquest binomi està funcionant" i ha posat com exemple els destins d'alta muntanya. "A la Terra Alta per sort tenim la Via Verda", ha dit, i és que la recuperació per a la pràctica de l'esport de l'antiga via ferroviària de la Vall de Zafán ha estat en els últims anys un revulsiu turístic per a la comarca.

Poques nits i a última hora

Com es ve detectant des de fa molts mesos, el context econòmic i el canvi de tendències dels turistes, ha consolidat a la demarcació la conducta de les reserves d'última hora, amb un termini màxim d'una setmana d'antelació. Això fa que no es puguin fer previsions per a la resta de festius d'aquesta tardor i sigui complicat analitzar com es desenvoluparà el sector en els propers mesos.

Una altra tendència consolidada és la reducció de les pernoctacions, de mitjana, un màxim de dues nits. Això es fa notar sobretot quan els festius acaben deixant ponts molts llargs al calendari que no acaben beneficiant els empresaris turístics. Si el pont es curt, l'ocupació és alta. "La gent si són molts dies, no té diners per anar, però si és un festiu al costat d'un cap de setmana, sí", ha apuntat Montoya.

Font: ACN.

Pujar