Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

15 d'octubre de 2012

6.297 dones pateixen càncer de mama a la demarcació de Tarragona

6.297 dones pateixen càncer de mama a la demarcació de Tarragona

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones de la demarcació de Tarragona, sobretot entre el grup d'edat entre 50 i 69 anys, i també el responsable del major nombre de defuncions per aquesta malatia en aquest sexe. Al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre hi ha 6.730 dones afectades, segons dades de la Lliga contra el Càncer. Malgrat aquest fet, i després de molts anys d'increment de la incidència d'aquest càncer, aquesta presenta actualment una tendència decreixent, amb una lleu disminució des de l'any 2003. Aquest dijous, la lliga farà una acapta a Tarragona.
La mortalitat d'aquest càncer presenta també una tendència decreixent, però en aquest cas des de fa molts més anys, amb una disminució del 2,5% des de 1989. Pel que fa a la supervivència, en el quinquenni 2000-2004, aquesta és del 83% als 5 anys. Això representa un increment força remarcable respecte a períodes anteriors com el període 1985-1989 que presentava una supervivència del 67% als 5 anys. Tot i això, s'estima que aquest 2012 es diagnosticaran 450 nous casos i moriran 120 dones per càncer de mama a la demarcació.

La delegació de Tarragona de la Lliga Contra el Càncer realitzarà el proper dijous 18 d'octubre l'acapta solidària per tal de recaptar fons per a l'entitat, tot just abans del Dia Mundial del Càncer de Mama, el 19 d'octubre. Prop de 170 voluntàries sortiran al carrer per tal de demanar la solidaritat dels tarragonins. Es distribuiran per vuit punts de les rambles Nova, Vella i de President Lluís Companys, la plaça Imperial Tàrraco, el carrer de Canyelles, el carrer de Rovira i Virgili i l'Hospital de Joan XXIII.

Bons resultats del sistema de detecció precoç

Durant l’any 2011, el programa de detecció precoç del càncer de mama va convidar a 44.930 dones de tota la demarcació, d’una edat compresa entre els 50 i els 69 anys, per fer-se una mamografia al seu hospital de referència. A la crida hi van respondre 28.466 dones (63,4%), de les que un 20% participaven per primera vegada i un 80% ja havien participat en invitacions anteriors.
Un cop feta la mamografia, a un 7% de les participants se’ls van practicar altres exploracions complementàries per arribar a un diagnòstic definitiu. A la gran majoria d’aquestes dones (98,2%) que, a més de la mamografia, se’ls va fer alguna altra prova, el resultat final va ser de normalitat. La resta, van passar a controls mamogràfics més seguits (cada 6-12 mesos).

A 125 dones se’ls va diagnosticar una alteració maligna de la mama, això representa que de cada mil dones que hi van participar, a cinc, se’ls va diagnosticar un càncer de mama durant el 2011. La majoria d’aquests càncers (80%) es van detectar en estadis precoços, és a dir, que la mida del tumor era molt petita i no tenien afectes altres parts del cos. Gràcies a això, al 90% de les dones se’ls va poder practicar una cirurgia conservadora de la mama.

Els tractaments a Tarragona s'anivellen als dels EEUU

Segons el director de l'àrea d'Oncologia de l'Hospital Sant Joan de Reus, el doctor Josep Gumà, "estem en un període de grans èxits en l'operació del càncer. Amb la barreja de programes com el diagnòstic precoç i els tractaments durant la malaltia, fa que el nombre de morts vagi en constant decreixement any rere any".

Segons Gumà, "els tractaments que fem van evolucionant, obtenint-se de nous i cada vegada amb menys efectes secundaris. Tot i així, algun tractament vell també continua en funcionament". Els tractaments quirúrgics, la radioteràpia, la quimioteràpia i l'extracció de molècules específiques amb càncer fan baixar la mortalitat. A més, són menys tòxics i menys perjudicials a llarg termini, i eviten una mastectomia per extreure el tumor. L'oncòleg ha assenyalat que "per evitar els efectes secundaris també realitzem un buidament dels ganglis de les axil•les, que evita l'adormiment del braç".

Així mateix, Gumà insisteix en què "al llarg dels anys hem anat millorant els nostres tractaments i podríem dir que, d'alguna manera, estem igualats amb el sistema sanitari d'Estats Units. A més, nosaltres disposem d'eines i les sabem utilitzar, sabem organitzar i fer els circuits necessaris per donar resposta en tot moment".

Font: Reus Digital.

Pujar