Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

16 d'octubre de 2012

La química tarragonina lidera les exportacions del sector a l'Estat

La química tarragonina lidera les exportacions del sector a l'Estat

La química tarragonina lidera les exportacions del sector a tot l'Estat. Les empreses del sector a la demarcació exporten el 60% de la seva producció, mentre a l'estat espanyol el volum no arriba al 50%. "Som puntals", ha declarat el president de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), Joan Pedrerol. Aquest dimarts s'ha presentat l'informe del 2012 -partint d'indicadors del 2011. El document recull el bon ritme exportador, la polèmica pujada dels impostos sobre la producció energètica i l'esperat projecte del tercer fil, així com dades en relació al consum d'aigua o a l'accidentalitat. A tall d'exemple, conclou que el treball domèstic és set vegades més perillós que en una química.

L'AEQT, que representa el 25% de la química a l'Estat, té previst tancar l'any amb una facturació de 14.500 milions d'euros -extrapolant-se la quarta part dels 57.800 milions que es preveuen a tot l'Estat, el que representa un increment del 4%, segons dades estimades per la FEIQE, la federació espanyola del sector.

La clau són les exportacions. Enguany la química espanyola exportarà prop del 50% de la seva producció. El ritme és creixent des del 2000, quan el volum era d'un 30% -l'exportació ha crescut una mitjana d'un 8% anual. Però el ritme més accelerat el protagonitza la química catalana i, en essència, la tarragonina.

Així, del volum d'entre 14 i 15.000 milions d'euros, més de la meitat corresponen a mercat exterior -amb previsió de seguir creixent en 700 milions de cara al 2014. El document contrasta el bon ritme de l'exportació amb el fre que pot suposar la pujada dels costos de l'energia, que afectarà els cicles combinats.

"Tenim instal•lats uns 1.190 MW dels quals 820 procedeixen de cicle combinat, per tant haurem de vetllar perquè no perdem competitivitat", ha dit Pedrerol, el qual ha criticat que el gravamen s'apliqui pe cobrir el dèficit de les elèctriques quan, en la seva opinió, "el sector energètic ha d'estar al servei de les empreses, i no al revés".

L'informe -en base als indicadors del 2011 i incorporant, per primer cop, dades actualitzades del què portem d'any- també avalua dades més concretes en relació, per exemple, a la freqüència d'accidents -l'índex de gravetat es va situar en 2, en comparació al 45 del sector de la construcció, o el 14 del personal domèstic.

A la vegada el document recull les darreres dades sobre el consum d'aigua -31 hectòmetres durant l'any 2011. En aquest sentit, Pedrerol ha destacat que la indústria química hagi començat a utilitzar aigua tractada a la planta ubicada entre Tarragona i Vila-seca i s'ha mostrat partidari que Barcelona World també en pugui fer ús.
L'AEQT també es fa ressò de les infraestructures pendents al territori i del projecte de llei de pressupostos per al 2013. La patronal aplaudeix la inversió de 50 milions prevista per al tercer fil, però lamenta la no inclusió de l'autovia A-27. A la patronal li preocupa molt més el debat econòmic que no pas el polític per la independència.

"Allò que dóna confiança a les empreses és l'aposta per les infraestructures, sense entrar en l'actual debat, perquè les empreses respectarem el que es decideixi i ens adaptarem", ha dit Pedrerol. "El full de ruta del nostre clúster passa pel talent de les persones, la innovació dels productes i l'augment de la competitivitat", ha conclòs.

Font: ACN.

Pujar