Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

18-10-2012

El PSC proposa rebaixar l'IBI un 7% i subvencionar totalment l'obertura de negocis

El PSC proposa rebaixar l'IBI un 7% i subvencionar totalment l'obertura de negocis

Reactivar l'economia i crear llocs de feina a través de les ordenances, sense minvar els ingressos de l'Ajuntament. Aquests són els objectius principals de les esmenes presentades pel PSC, que pretenen una rebaixa del 7% de l'IBI i que el govern municipal subvencioni a cost zero l'obertura de noves activitats econòmiques. La segona de les propostes no es podrà aprovar en aquest plenari, ja que no es refereix a cap taxa o impost, i s'haurà de debatre per incloure-la en el projecte de pressupostos de 2013. D'altra banda, els socialistes volen que es congeli la taxa d'escombraries -segons ells hi ha hagut un augment de 2,5 milions d'euros en la recaptació d'enguany- i que una comissió estudiï la possibilitat de rebaixar el preu d'aquest servei durant 2014, per adequar-lo al cost real.

Els socialistes presentaran aquest divendres esmenes en cinc ordenances fiscals. Una de les més significatives reclama una rebaixa del 7% de l'Impost de Béns i Immobles (IBI), atenent que l'executiu de Rajoy va obligar a fer un increment addicional del 10% per 2012. No obstant, el PSC vol equilibrar la pèrdua d'ingressos de la caixa municipal a través d'augmentar la plusvàlua que es paga cada cop que es compra un nou habitatge, es fa un canvi de nom o se n'hereda un. El responsable econòmic del partit, Carles Salas, considera que equilibrant el tipus de plusvàlua a l'existent a Tarragona es cobriria el cost aproximat d'1 milió d'euros que tindria pel consistori la rebaixa de l'IBI.

L'altra gran proposta socialista no es podrà debatre en el plenari d'aquest divendres i està pensada per incloure-la als pressupostos de 2013. L'objectiu, segons Salas, és que hi hagi un cost zero per a les empreses o persones que vulguin obrir un negoci a la ciutat. Així, al 50% de rebaixa de la taxa d'activitats (el màxim permés per la llei), els socialistes volen afegir una subcenció municipal fins cobrir el cost total. Per Salas, que calcula que un comerç petit paga entre 800 i 1.000 euros d'aquesta taxa, és més important la creació de llocs de feina que no pas la pèrdua d'aquests ingressos.

Congelació de la taxa d'escombraries i possible rebaixa per 2014

Des del PSC també s'ha presentat una altra esmena perquè es congeli la taxa d'escombraries i no s'apugi en funció de l'IPC, actualment del 3,9%. Segons càlculs socialistes fins el mes de setembre, el govern municipal havia ingressat 2,5 milions d'euros més que l'any passat per aquesta taxa. Aquest fet desmostraria que el preu del servei és superior al cost i "això s'ha d'equilibrar", segons Salas. Per això, el regidor proposa que per 2014 es crei una comissió tècnica que analitzi la rebaixa de la taxa i l'equipari al cost real.

La resta d'esmenes socialistes fan referència a duplicar les bonificacions de l'Impost sobre Activitats Econòmiques (AIE) per a les empreses que incrementin els contractes indefinits; fer un descompte del 90% de la taxa d'activitats per a les empreses que es traslladin d'espai dins de la ciutat i el mateix any; augmentar les bonificacions de l'IBI per als més desfavorits, i aplicar descomptes per a les persones que retiri ràpidament el seu vehicle del dipòsit municipal.

El sentit del vot dependrà de l'acceptació d'algunes de les esmenes presentades

Carles Salas ha avançat que el sentit del vot socialista a les ordenances fiscals dependrà de l'acceptació d'algunes de les esmenes presentades. Enguany, però, cadascuna de les taxes es pot votar per separat, així que es podria donar el cas que el PSC votés a favor d'alguna, i s'abstingués o votés en contra d'altres. Si el govern municipal no accepta cap de les esmenes, el més probable és que els socialistes facin un vot negatiu a tot.

Font: Enrique Canovaca.
 

Pujar