Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

18 d'octubre de 2012

La Jornada Gresol se centra en l'economia espanyola i la viabilitat d'una Catalunya independent

La Jornada Gresol se centra en l'economia espanyola i la viabilitat d'una Catalunya independent

L'economia de l'Estat espanyol en temps de crisi econòmica ha centrat les ponències d'aquest dijous al matí durant la XI Jornada Gresol, que porta per títol 'Decidir en temps difícils'. Els convidats han reflexionat sobre si és viable el model actual de Catalunya amb Espanya i han donat algunes recomanacions per sortir de l'actual crisi i com tirar endavant les empreses. Durant el matí han tingut lloc dues taules rodones, 'Economia i empresa, full de ruta' i 'Què diuen els experts del món acadèmic?'.


La primera ponència del matí, amb Oriol Amat, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, s'ha centrat en si és viable, econòmicament, la relació entre Catalunya i Espanya. Amat ha assegurat que l'actual model de relació amb Espanya "és insostenible".

El catedràtic ha constatat que Catalunya representa el 6% del territori de l'Estat espanyol i el 16% de la seva població, hi aporta el 20% del PIB, el 21% dels impostos i el 26% de les exportacions. Per contra, a l'altre costat de la balança, ha lamentat que Catalunya només rebi el 14% de la despesa pública per part del govern espanyol, el 8% de la despesa executada en infraestructures al conjunt de l'Estat, o que només disposi del 4% de quilòmetres d'autovies gratuïtes en front del 23% de les autopistes de peatge.

"Aquest model de relació no és viable perquè perjudica, no només a la població, sinó també a les nostres empreses, que acabaran pagant més peatges i seran menys competitives", ha lamentat. A més, també ha carregat contra la política d'infraestructures del govern espanyol. "Es fan infraestructures en funció de la seva rendibilitat electoral, encara que s'utilitzin poc. Això fa empobrir Espanya", segons ha dit.

Amat ha assegurat també que una eventual secessió d'Espanya podria comportar un "boicot" als productes catalans d'efectes imprevisibles. Malgrat tot, el catedràtic ha constatat que Catalunya ven a la resta d'Espanya el 47% de la seva producció, respecte al 75% que representava el mercat intern l'any 1995. En cas d'una eventual independència de Catalunya, Amat ha apuntat que esdevindria un dels països amb més PIB de la zona euro. Tot i això, ha apel·lat al diàleg per no haver d'arribar a la separació.

Cebrián demana 'solucions polítiques' per tal de sortir de la crisi

Per altra banda, Juan Luis Cebrián, president del Grupo Prisa, ha destacat que l'economia és una branca de la política i ha explicat que "no sortirem de la crisi si no hi ha una resposta política". Així, ha criticat que els polítics no prenen decisions, sinó que "tots tenen l'ull posat en el resultat de les eleccions". Però tot i així, la solució és política.

Per la seva banda, el president de Renta 4 Banc, Juan Carlos Ureta, ha destacat la necessitat d'afrontar la crisi amb celeritat, perquè "deixar passar el temps no ho arreglarà". Ureta creu que cal apostar per revisar el sector públic i el model de benestar, així com el sanejament del deute i la capitalització per tal de fer competitiva l'economia. "Fins ara, això s'ha abordat a la japonesa, a càmera lenta, i s'ha optat per una digestió llarga de la bombolla, amb una economia finançada pels bancs centrals, la qual cosa esdevé una mena d'antídot que evita fer ajustos més dolorosos".

En el cas concret de l'Estat espanyol, Ureta s'ha referit a una probable petició de rescat per part del govern espanyol. "El més important no és el rescat en si, sinó com s'empra. És un instrument per fer un programa de canvi, d'ajustos, de reestructuració de l'economia espanyola. Ens els pròxims mesos ens ho juguem tot amb la gestió que fem del rescat. Si és bona, la música que sonarà serà bona", ha conclòs.

La sortida de la crisi passa per la internacionalització

Durant la taula rodona 'Què diuen els experts del món acadèmic?', Carles Torrecilla, director executiu d'ESADE, ha recomanat que per sortir d'aquesta situació s'ha de passar per la descentralització, la creació d'un cos d'èlit i passar en herència les empreses als joves de 45 anys.

Joan Mir, professor del departament d'Economia i Empresa, creu que la sortida de la crisi passa per la internacionalització, la cultura de l'esforç, l'austeritat i l'enfocament centrant-se en les àrees de negoci o marques on s'és rellevant o es pot arribar a ser-ho, "ja que avui hi ha una sobresaturació mental d'idees, informació i marques".

La jornada ha continuat amb la visita de la ministra de Treball i Seguretat Social, Fátima Báñez, mentre que aquesta tarda, es clou amb la conferència del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.

Font: ACN. Imatge: La Información.
 

Pujar