Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

24 d'octubre de 2012

Un simulacre d'accident químic mobilitza més de 250 efectius i 4.800 escolars

Un simulacre d'accident químic mobilitza més de 250 efectius i 4.800 escolars

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i l'empresa Carburos Metálicos han organitzat aquest dijous un simulacre d'accident químic i d'activació del Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) a la planta de La Pobla de Mafumet (Tarragonès). En la simulació s'han mobilitat més de 250 efectius i també s'ha provat el confinament de 4.800 escolars i professors de tretze centres educatius de la zona. També s'han confinat les persones que es trobaven al mercat municipal ambulant de La Pobla de Mafumet en el moment del simulacre. En el simulacre s'han activat 3 sirenes d'avís de risc químic ubicades als municipis del Morell, Puigdelfí i Pobla de Mafumet.

L'exercici ha simulat un accident de categoria 3 (danys greus i víctimes a l'exterior de l'empresa) previst en l'Estudi de Seguretat de la indústria, que ha afectat l'exterior de la planta amb la conseqüent activació del Plaseqcat.

Concretament, s'ha simulat el trencament parcial d'una mànega de descàrrega, provocant una fuita de diòxid de sofre i posterior núvol tòxic que s'ha desplaçat seguint la direcció del vent.

Un cop detectada i comprovada la fuita, l'empresa ha activat el seu Pla d'Autoprotecció i ha posat en marxa el protocol de comunicacions i avisos establerts (al telèfon únic d'emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). Per la seva banda, el cap de l'emergència ha rebut als bombers del parc químic i als Bombers de la Generalitat per guiar-los fins la zona de l'accident, i aquests s'han sumat a les tasques de contenció de la fuita i atenció als dos treballadors ferits.

Paral·lelament, i un cop conegut l'abast exterior del núvol tòxic, Protecció Civil ha activat el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) en fase d'emergència i ha activat les sirenes d'avís de risc químic situades als municipis de la Pobla de Mafumet, el Morell i Puigdelfí, que estan dins la zona d'intervenció d'uns 2.000 metres de diàmetre.

El Centre de Comandament Avançat (CCA) s'ha establert en zona segura, fora de la zona d'intervenció, per coordinar totes les actuacions dels diversos operatius, i el Consell Assessor s'ha constituït a les instal·lacions del 112 de Reus. D'altra banda, els ajuntaments han activat els seus Plans d'Actuació Municipal (PAM) per coordinar les seves accions locals.

A banda de les tasques a l'interior de l'empresa, els bombers (amb un total de 6 dotacions) també han hagut de realitzar rutes a l'exterior per comprovar si hi havia més afectats, concretament dos ferits a La Pobla de Mafumet.

Tant els Mossos d'Esquadra com les policies locals han simulat el tall dels accessos a les instal·lacions, han situat patrulles a les carreteres i camins que, en cas d'accident real serien tallades al trànsit, i han facilitat l'arribada dels cossos de seguretat al lloc de l'accident.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat els seus mitjans a una zona segura determinada pels bombers, des d'on s'ha realitzat l'atenció i posterior derivació dels afectats als hospitals més adients segons la gravetat.

Finalment, els tècnics de control ambiental han fet les mesures de velocitat i direcció del vent per saber la qualitat de l'aire i el seu grau de contaminació. Un cop els valors han donat per sota dels nivells de perill s'ha proposat la desactivació del pla i l'activació de la senyal de fi d'alerta de les sirenes.

Coordinació

Durant l'exercici s'ha activat en fase d'emergència el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat), amb l'objectiu de comprovar els avisos per part de la indústria; familiaritzar la població amb els sons de les sirenes i les mesures d'autoprotecció que han de seguir (bàsicament, el confinament); involucrar i fer participar el màxim de col·lectius relacionats amb el pla; comprovar les accions dels serveis d'emergències (bombers, policies, sanitaris i tècnics especialitzats) que han previst en els seus Plans d'Actuació de Grup, i comprovar també les accions que els diversos municipis han previst en els seus Plans d'Actuació Municipal (PAM).

Finalment s0ha volgut comprovar també la coordinació del conjunt del pla amb la coordinació de les diferents sales de control: Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), Centre de Comandament Avançat (CCA) i Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) dels municipis involucrats.

Font: Reus Digital.
 

Pujar