Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

8 de novembre de 2012

Tarragona vol liderar la transformació de les ciutats mediterrànies en "smart cities"

Tarragona vol liderar la transformació de les ciutats mediterrànies en

Tarragona assumeix el repte de liderar el procés de conversió de les ciutats mediterrànies en 'smart cities'. Així s'ha posat de manifest aquest dijous en la clausura del I Congrés d'Eficiència Energètica i Smart Green Cities en què s'ha fet pública la 'Declaració de Tarragona', un codi de bones pràctiques que aposta per l'impuls d'una gestió eficient i sostenible en els camps de l'aigua, la mobilitat, l'energia, la salut i el turisme. Amb el teló de fons dels Jocs Mediterranis del 2017, la ciutat ja treballa per esdevenir un gran "aparador" pel que fa a l'aplicació de tecnologia eficient i intel·ligent en els diferents àmbits de gestió municipal, segons ha destacat l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.

Amb la 'Declaració de Tarragona', la ciutat convida la resta de ciutats mediterrànies a sumar-se a un model urbà més sostenible i eficient que l'actual, basat en l'aplicació de sistemes intel·ligents i de noves tecnologies. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha estat l'encarregat de fer la lectura de la Declaració, en la cloenda del I Congrés d'Eficiència Energètica i Smart Green Cities, que se celebrarà, amb caràcter anual, almenys fins al 2017.

El batlle tarragoní, ferm defensor del concepte de ciutat intel·ligent, ha posat en valor que la regió mediterrània està cridada a ocupar un lloc important en l'economia global, amb bones perspectives de creixement en les zones emergents, que inevitablement haruran d'articular-se en base al concepte d''smart cities'. En aquest context, Tarragona i també la ciutat de Barcelona, com ha recordat el seu batlle, Xavier Trias, volen esdevenir un exemple per a la resta de la regió mediterrània.

La capital tarragonina, però, vol aprofitar la projecció internacional que li donarà els Jocs Mediterranis del 2017. En els pròxims cinc anys, la ciutat es marca el repte d'aplicar els criteris d'eficiència i sostenibilitat en l'urbanisme, la mobilitat, la gestió mediambiental, el consum energètic o les noves construccions i instal·lacions del mateix esdeveniment esportiu. Ballesteros ha destacat que, amb aquest model, la ciutat "serà més barata i, fins i tot, els costos per als ciutadans de viure-hi també seran més barats".

Per la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que els jocs serviran per projectar Tarragona al món, tal com es va produir a la capital catalana amb les olimpíades del 1992. Trias ha defensat que una 'smart city' permet millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ser més eficients. Com a exemple, ha recordat que el seu govern farà una aposta decidida per la implantació de motocicletes i autobusos elèctrics a la ciutat.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha qualificat de "repte" el procés que han de seguir totes les ciutats per tal d'esdevenir "intel·ligents i verdes" en el futur, i ha afirmat que "la principal font d'energia que té Catalunya no és altra que l'estalvi i eficiència energètica". Mena ha subratllat que les administracions han de fer un pas endavant i "alinear-se" amb els emprenedors i ha lloat que, per exemple, les principals empreses químiques del Camp de Tarragona tenen projectes de desenvolupament en aquest àmbit.

Dins la programació del Congrés, que ha comptat amb la participació de 400 persones, ha destacat la conferència magistral del reconegut pensador i professor de la Warthon School de la Universitat de Pennsylvania, Jeremy Rifkin, el qual aquest dijous ha afirmat que amb la Declaració, la ciutat assumeix un important repte, que és el de guiar el camí cap a l'eficiència i la sostenibilitat de la resta de la Mediterrània.

Font: ACN.
 

Pujar