Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

8 d'abril de 2012

L'oposició al Logis s'afebleix

L'oposició al Logis s'afebleix

El projecte de creació d'una nova plataforma logística a l'interior del Baix Penedès, el Logis Penedès, posa la directa. El govern de la Generalitat preveu aprovar en poques setmanes de manera definitiva el pla director que n'ha de permetre el desenvolupament, un tràmit que coincideix amb un afebliment de l'oposició social a la iniciativa, especialment als dos municipis més afectats: l'Arboç i Banyeres del Penedès.

La mateixa entitat que ha centralitzat en els últims anys la lluita contra la zona logística, la plataforma No Fem el CIM, reconeix que l'impacte de la crisi està desactivant en part el recel popular envers el Logis, però tot i això no llança la tovallola i continua insistint en el rebuig a un projecte que consideren incoherent amb la situació econòmica en general, i del sector logístic en concret.

Membres de Cimalsa (l'empresa pública que impulsa el Logis) s'han estat reunint en les últimes setmanes amb representants tant de l'Arboç com de Banyeres del Penedès per tal de polir les discrepàncies sorgides en els últims anys sobre la plataforma logística, i en especial sobre el pla director urbanístic de l'àmbit que es va aprovar inicialment l'estiu del 2010 i que encara es troba en tramitació. Un cop se'n completi la tramitació, un pas que el Departament de Territori i Sostenibilitat considera imminent, ja es podrà començar a tramitar el pla parcial per desenvolupar el Logis Penedès, l'últim tràmit abans de poder començar les obres. Un pas, però, que es prepara sense que encara s'hagin respost les al•legacions presentades per actors com ara l'Ajuntament de Banyeres del Penedès i la Plataforma No Fem el CIM.

Tant l'Arboç com Banyeres han passat en els últims mesos d'uns pactes polítics de to marcadament anti-Logis a un canvi d'actitud i fins i tot preferència pel projecte. Aquesta situació és molt més matisada a Banyeres, on CiU manté l'alcaldia, però amb el suport ara del PP i no d'ICV. “La posició és la mateixa, hi continuem estant en contra, però sí que ens hem reunit amb Cimalsa i esperem tornar-ho a fer”, diu l'alcaldessa, Núria Figueras.

A l'Arboç, el canvi ha estat més radical, ja que ara fa un any es va passar d'una posició bel•ligerant amb el projecte logístic (pacte CiU-ERC) a una de to totalment oposat, amb el PSC al capdavant. “Sempre hi hem estat a favor i creiem una equivocació que no hi hagi hagut diàleg. En la situació que estem, i amb els llocs de treball i l'impuls econòmic que suposarà, és molt important”, assegura l'alcalde, Joan Sans. El batlle està convençut que “clarament” l'oposició popular al Logis s'ha diluït. “Si es fes una consulta, personalment crec que guanyaria el sí”, avança.

Però no sols són els favorables a la plataforma logística els que veuen un debilitament de la posició contrària al Logis Penedès. La plataforma No Fem el CIM, que des de fa anys ha impulsat diverses manifestacions i accions, també s'afegeix a aquesta percepció. “És difícil que la gent entengui un no al Logis amb l'atur desbocat a la comarca”, detalla Arnau Gómez, un dels membres de l'entitat. El Logis, de fet, preveu la creació de 5.770 llocs de treball. Tot i això, des de la plataforma estan preparant un “darrer esforç” per tal de rellançar la campanya en contra.

Font: El Punt Avui. Imatge: SCOT.

Pujar