Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

26 de novembre de 2012

Querol preveu aprovar el POUM després d'una dècada de conflictes

Querol preveu aprovar el POUM després d'una dècada de conflictes

Han estat onze anys de conflictes, denúncies i divisió al municipi de Querol per poder aprovar un Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) i abandonar les normes subsidiàries de l’any 1978, amb què encara es regeix el municipi. El primer avantprojecte del POUM es va presentar el 2002. Des de llavors, presumptes casos de corrupció urbanística i macroprojectes inviables que multiplicaven per mil els habitatges del municipi han estat un entrebanc per a trobar el consens i poder aprovar un pla urbanístic. L’actual consistori ha aconseguit consensuar un pla que s’aprovarà al començament de 2013 després del vistiplau inicial d’Urbanisme, on ja s’ha lliurat.

Querol és un dels últims municipis de Catalunya que es regeix amb normes subsidiàries de 1978. Els diversos plans urbanístics que s’han presentat des de 2002 no han prosperat a conseqüència del transfuguisme polític, els conflictes, les denúncies i els presumptes casos de corrupció, alguns encara per resoldre. L’actual equip de govern, format per la Coalició d’Independents per Querol i CiU, han aconseguit tirar endavant un projecte definitiu que es va començar a redactar l’any passat, consensuat amb totes les entitats i juntes de les urbanitzacions de Querol.

«Fins ara hi havia hagut molta crispació, i almenys hem pogut fer entendre a la gent que era necessari un POUM», ha explicat l’alcalde de Querol, Jordi Pijoan. Pijoan ha assegurat que, després de treballar conjuntament i aportar molta informació, el POUM ha agafat el rumb del consens i que cal aprovar-lo al principi de l’any que ve. Durant aquest 2012 s’han anat recollint les al•legacions i inventariant els elements patrimonials que ha d’incloure el nou pla.

L’Ajuntament va lliurar fa unes setmanes la memòria ambiental i la redacció del POUM al Departament d’Urbanisme de Tarragona perquè es puguin incloure tots els requisits i recomanacions pertinents abans d’aprovar-lo definitivament. Aquest procediment el marca l’última modificació de la llei d’urbanisme.

El nou POUM de Querol descarta la construcció de cap nova urbanització i només preveu consolidar les que ja hi ha: el Mas Bermell, Ranxos de Bonany, Can Llenas i Mas Gassons. Cadascuna d’aquestes urbanitzacions té entre 250 i 800 parcel•les i l’extinció de sòl que no s’ha consolidat en 35 anys. També es consolida el sòl urbà del nucli de Bonany i també el de Querol; en aquest últim nucli, amb la previsió d’un petit creixement d’una vintena de cases. D’aquesta manera es garanteix un nucli compacte.

Paral•lelament al POUM, s’ha redactat el catàleg de masies i el catàleg cultural i d’elements naturals per ajudar a la conservació del patrimoni.

Un procés llarg

El poble s’oblida, així, dels macroprojectes d’anteriors equips de govern que preveien la construcció de fins a 6.000 nous habitatges al terme municipal, 1.400 dels quals al nucli de Querol, que té poc més d’una cinquantena de cases. El primer avantprojecte del pla urbanístic es va presentar el 2002 i es va fer dins d’un consens normalitzat. Va ser llavors quan es van començar a donar els conflictes polítics amb regidors trànsfugues, la presentació d’aquests macroprojectes i l’aparició de presumptes casos de corrupció.

Encara està pendent de resolució la denúncia de l’any 2008 que es va presentar sobre l’equip de govern de l’Ajuntament d’aquell moment i l’exalcalde, Miguel Uroz, per un presumpte cas de corrupció urbanística lligat a la redacció del POUM. Uroz també va ser imputat per prevaricació i revelació d’informació privilegiada, junt amb membres de l’equip de govern anterior a ell.

Font: delcamp.cat
 

Pujar