Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

27 de novembre de 2012

Una trentena de participants del Clean Space es reuneixen a Tarragona

Una trentena de participants del Clean Space es reuneixen a Tarragona

Una trentena de representants dels centres participants al programa europeu Clean Space fan una reunió de treball a Tarragona, acollits per la URV, aquest dilluns i dimarts 26 i 27 de novembre a la sala de juntes del Campus Catalunya. El programa, engegat el juny de 2011 a Brusel•les, té com a objectiu el disseny d'un nou làser polsat de gran potència que pugui eliminar deixalles o brossa espacial.
Clean Space es tracta d'un projecte de col•laboració entre empreses i grups de recerca de quatre països europeus. Aquests són Alemanya, França, Polònia i Espanya. Està finançat dins el 7è Programa Marc, per la Research Executive Agency (REA), creada per la Comissió Europea per promoure la recerca i innovació d'interès estratègic per la Unió Europea.

A més del grup de recerca de Física i Cristal•lografia de Materials i Nanomaterials (FiCMA-FiCNA), del centre de recerca en Enginyeria de Materials i micro/nanoSistemes (EMaS) de la URV, prenen part les empreses franceses CILAS i EADS Astrium, el Laboratori de Físico-Química de Materials Luminiscents de la Universitat de Lyon i els grups UNILIM-XLIM, UNILIM i SPCTS de la Universitat de Limoges (França), el Centre Aerospacial Alemany, l'Institut de Recerca en Baixes Temperatures i Estructures de Polònia, i l'Observatori Astronòmic de la Universitat Adam Mickiewicz i l'empresa Astri Polska, de Polònia.

La quantitat de deixalla espacial en la zona Orbital Terrestre de baixa alçada, la zona compresa entre 200 i 2.000 quilòmetres per sobre del nivell terrestre, creix exponencialment amb el temps. Aquests objectes, que inclouen satèl•lits no operatius, restes de coets, petites peces i les partícules que es desprenen de tots aquests aparells, tenen el risc d'entrar en col•lisió amb satèl•lits i naus operatives.
Actualment no existeix una solució efectiva i assequible per netejar l'espai de les deixalles de mida petita a mitjana. L'objectiu d'aquest projecte és fer el seguiment, identificació i rastreig d'aquest tipus d'elements, i proporcionar una eina efectiva per eliminar-les. El programa pretén dissenyar i desenvolupar un innovador sistema de làser polsat, que des de la Terra realitzi impactes energètics amb els elements de brossa prèviament identificats provocant un canvi d'òrbita i la posterior desintegració dels objectes en l'atmosfera terrestre.

El FiCMA-FiCN és un grup multidisciplinari dirigit pels professors Francesc Díaz i Magdalena Aguiló que integra vuit investigadors permanents i nou estudiants de doctorat, amb provada i reconeguda experiència en el camp de la física i la cristal•lografia de materials làser.

Font: Reus Digital.

Pujar