Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

10 de desembre de 2012

Els rectors denuncien les retallades i reclamen que el pressupost sigui una inversió

Els rectors denuncien les retallades i reclamen que el pressupost sigui una inversió

Els rectors de les universitats catalanes, entre ells el de la URV, Francesc Xavier Grau, han pronunciat aquest dilluns un comunitat conjunt amb els rectors de les universitats espanyoles per denunciar la caiguda del pressupost a les universitats. Els rectors xifren en un 18% la davallada en educació superior i un 80% en les despeses no financeres de recerca, desenvolupament i innovació i alerten que aquests pressupostos, sumats a l'endeutament de les comunitats autònomes, poden portar ''la pèrdua del tren del desenvolupament tecnològic'' i pot suposar un ''deteriorament irreparable'' del sistema universitari. Per això, reclamen que l'educació superior, la recerca i la innovació siguin considerats com una inversió i no una despesa.

Els rectors de totes les universitats públiques de l'estat espanyol han emès aquest dilluns un comunicat per mostrar el seu rebuig als pressupostos generals de l'estat, que tal i com han denunciat, redueix en un 18% les partides destinades a educació superior, i en un 80% les despeses no financeres en R+D+I, és a dir, recerca, desenvolupament i Innovació. Els rectors consideren que la situació actual de les unviersitats públiques és ''preocupant' i alerten que es poden arribar a impedir les activitats ''essencials'' de les institucions.

Aquests pressupostos, segons els rectors, poden portar al país a ''la pèrdua del tren del desenvolupament tecnològic'' i denuncien que ''l'asfíxia econòmica'' a què poden arribar les universitats catalanes es pot traduir en un ''deteriorament irreparable'', i consideren que aquests situacions contradieu n amb el discurs polític que ''el nostre país ha de basar el seu progrés en el coneixement''. Els rectos consideren que sense inversió en educació superior ni en R+D+I, el funcionament de les universitats públiques i ''sense coneixement, no hi haurà progrés''.

Per aquest motiu, els rectors reclament que la recerca, el desenvolupament i la innovació siguin considerades com una ''inversió i no com una despesa'' tal i com ha sol•licitat recentment l'Associació de la Universitat Europa als caps d'estat i de govern. Per això cal que la universitat tingui un finançament públic suficient i sostenible i que s'enforteixi l'autonomia universitària perquè es puguin diversificar les fonts d'ingressos.
Per la seva banda, els rectors es comprometen a incrementar l'eficàcia i l'eficiència de les institucions i ''rendir comptes a la societat'' amb la finalitat de seguir impulsant la cohesió social del país. Els rectors consideren que si les universitats perden qualitat també ho farà la investigació científica, la innovació tecnològica i la formació, i alerten que ''hi perdrem tots'' perquè no hi haurà ''la millor arma per sortir de la crisi'' que ho consideren ''el coneixement''.

Font: ACN.

Pujar