Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

17 de desembre de 2012

El sistema de recerca de les universitats catalanes és equiparable als dels països europeus més avançats

El sistema de recerca de les universitats catalanes és equiparable als dels països europeus més avançats

Aquest migdia s’ha presentat l’informe ‘Indicadors de recerca i innovació de les universitats públiques catalanes’, elaborat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). L’acte s’ha fet a l’aula Ramón y Cajal de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, i ha estat presidit pel Dr. Dídac Ramírez, rector de la UB; el Dr. Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili i president de l’ACUP, i el Dr. Lluís Jofre i Roca, director general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya.
L’informe demostra que el sistema de recerca català és ”sòlid”, capdavanter en el conjunt d’universitats espanyoles i ”equiparable” als sistemes universitaris dels països més avançats de la UE. L’informe conclou que el 64% dels fons que van aconseguir les universitats són de convocatòries competitives, un fet que segons l’informe demostra la capacitat del sistema universitari de captar aquests recursos.

De mitjana, les xifres de captació de finançament per a la recerca en relació amb el personal docent i investigador de les universitats és de 46.580 euros per investigador. El total de recursos, competitius i no competitius, l’any 2012 va ser de 346 MEUR, cosa que equival al 20% dels pressupost conjunt de totes les universitats.

Eficàcia i eficiència

Amb aquestes dades, l’estudi conclou que el sistema universitari públic català disposa de ”maduresa i excel•lència” suficients per obtenir recursos i generar coneixement de manera ”eficaç i eficient”, basat en l’alta productivitat i qualitat del personal dedicat a la recerca. També situa el sistema català com un sistema ”sòlid”, capdavanter en el conjunt d’universitats espanyoles, i ”equiparable” en quant a resultats, al de sistemes universitaris de països més avançats de la Unió Europea.

Per això, des de l’ACUP amb aquest informa alerta que amb la crisi, el sistema universitari s’exposa ”a un retrocés” ja que s’evidencia un sistema en tensió que difícilment es pot mantenir en el temps, sobre la base dels recursos actuals destinats i els resultats obtinguts.

Font: Tarragona 21.

Pujar