Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

19 d'abril de 2012

Una platja de Torredembarra torna a tenir les dunes de fa mig segle enrere

Una platja de Torredembarra torna a tenir les dunes de fa mig segle enrere

Una platja de Torredembarra torna a tenir les dunes que anys enrere es formaven de forma natural en aquest entorn. Ara s'han recuperat de forma artificial -abocant-hi 300 metres cúbics de sorra-, amb l'objectiu que hi arrelin plantes autòctones provinents de la zona protegida dels Muntanyans i d'un viver especialitzat del Delta de l'Ebre. L'Ajuntament ha presentat de pioner aquest projecte per recuperar unes dunes preexistents fa 50 anys. Si abans, però, ocupaven tota la platja, ara només es concentren en una petita parcel·la completament ballada que no arriba als 2.000 metres quadrats, a uns trenta metres del passeig marítim. Aquest camp de dunes s'inclou en el programa de "platges intel·ligents".

La plantació de vegetació autòctona és fonamental perquè les dunes es fixin i el vent no s'endugui la sorra. D'una banda les extenses arrels subterrànies de les plantes, bàsicament gramínies -jull de platja i borró-, ajuden a consolidar l'arena i, per altra banda, les fulles frenen l'impacte per la velocitat del vent. La xarxa que envolta el perímetre d'aquest camp de dunes també evita que l'arena marxi, a part de ser una barrera contra actes vandàlics. Un cop les dunes estiguin ben consolidades, la tanca es retirarà de forma gradual.

Aquestes dunes artificials -n'hi ha més d'un centenar- volen recuperar l'estètica i, de retruc, l'ecosistema que tenia el litoral de Torredembarra fa cinquanta anys enrere. L'entitat ecologista Gepec, amb una dotzena de voluntaris, treballa a la platja de la Paella des de fa tres setmanes, quan un camió va abocar-hi 300 metres cúbics de sorra. En tres dies les dunes ja tenien forma. Posteriorment s'ha fet la plantació de la vegetació autòctona i aquest dijous s'han plantat llavors de lliri de mar. També s'han posat balises per estudiar el camp per sectors.

Se'n farà un manteniment setmanal i els ecologistes avisen que l'entorn serà fràgil en el seu primer any. "Moltes platges, com les del Maresme, no es perdrien si seguissin aquest exemple ja que les dunes fan de reserva de sorra", ha declarat Ramon Ferré, representant de Gepec. Segons Ferré, només hi ha un precedent de camp experimental de dunes al Delta del Llobregat, ara fa deu anys. El següent pas serà fer un segon camp, però en aquest cas, la mà humana hi tindrà menys incidència i es deixarà que la natura faci el seu curs.

Les dunes, situades entre el passeig i el mar, es troben en una zona molt concorreguda de la platja de la Paella. "És una àrea de desert molt gran, que teníem en desús, i hi guanyarem tant paisatgísticament com també en qualitat", afirma el regidor de Platges i Medi Ambient, Pere Font. L'Ajuntament ha volgut recuperar el paisatge original que, a la vegada, li permetrà estalviar costos de manteniment. De fet, el consistori aposta per un programa de "platges intel·ligents", amb el qual pretén optimitzar els usos i els serveis de les platges.

Font: delcamp.cat. Imatge: La Vanguardia.
 

Pujar