Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

8 de geber de 2013

La verema 2012 al Priorat supera els 4,8 milions de quilograms

La verema 2012 al Priorat supera els 4,8 milions de quilograms

La Denominació d'Origen Qualificada Priorat (DOQ Priorat) ha recollit més de 4,8 milions de quilograms de raïm en la campanya de verema 2012, una xifra lleugerament inferior a la registrada l'any passat, en què es van arribar a 5,1 milions de quilograms. Quantitativament, la garnatxa negra i la cariyena suposen gran part de la producció, amb un 63,73%, dos punts més que el 2011. La importància d'aquestes dues varietats es deu a la seva gran adaptabilitat al sòl de llicorella i al clima, fins i tot en anys secs com el que hem tingut.

Segons apunten des de la DOQ Priorat, la poca pluvimetria acumulada durant la primavera i l'estiu ha afavorit que la sanitat de la verema fos excel•lent. Així, fins a mitjans o finals d'agost no es va observar estrès hídric a la planta i al raïm. D'altra banda, aquest 2012 ha destacat per un decalatge important entre grau alcohòlic i maduració fenòlica, una diferència que sembla que s'està accentuant als darrers anys.

Pel que fa als estadis fenològics en les diferents varietats, des de la DOQ Priorat s'aprecia més diferència en funció de la zona que no pas en funció de la varietat. Així, hi va haver fins a tres setmanes de diferència entre la Morera de Montsant i el Molar pel que fa a estadi fenològic. També cal tenir en compte la diferència d'alçada (100 metres d'alçada a la vinya més baixa al Molar respecte els 750 de la vinya més alta de la Morera de Montsant). Així, hi ha hagut, aproximadament, una setmana de diferència per cada 200 metres d'alçada.

La verema 2012 es va avançar lleugerament respecte d'altres anys a causa de la manca de pluges, les fortes calors i a l'elevat grau alcohòlic, entre altres factors. Cal destacar que la verema es va compactar en el temps, ja que la manca de pluges durant el mes de setembre va permetre que es desenvolupés sense interrupcions. El dia 20 d'agost s'iniciava a la DOQ Priorat amb la varietat merlot a la zona del Lloar, i es va generalitzar a partir de la segona quinzena de setembre a tota la denominació d'origen.

A finals d'agost es començaven a veremar les varietats blanques i algunes de negres de cicle curt a les Solanes del Molar, zones baixes del Lloar i Gratallops, mentre que a mitjans i finals d'octubre només restaven per veremar algunes carinyenes i alguna garnatxa a les parts més altes i fresques de la DOQ Priorat.

Tot i que encara és aviat per a jutjar la qualitat de la verema del 2012, el president de la DOQ Priorat, Toni Alcover, ha apuntat que "gràcies a la complexitat de la DOQ Priorat, podem esperar grans vins a l'alçada del prestigi de la nostra denominació d'origen".

Font: ACN.

Pujar