Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

17 de gener de 2013

Les incògnites sobre Metrovacesa després del trencament del contracte

Les incògnites sobre Metrovacesa després del trencament del contracte

L'escenari que s'obre a partir d'ara respecte Metrovacesa és incert, especialment, si el trencament de contracte executat per l'Ajuntament acaba als tribunals. El govern municipal treballa amb la hipòtesi que una vegada recuperi la titularitat de l'espai, a partir del 22 de març, podrà negociar amb un altre operador que acabi la construcció del centre comercial. No obstant, Metrovacesa, en mans dels bancs, té un ampli gabinet jurídic i el més probable, segons diverses fonts consultades per Reusdigital, és que també denunciï per incompliment al consistori. El procés legal pot ser llarg si ambdues parts no arriben a un acord de compensació. Per una banda, l'Ajuntament ha deixat de cobrar el cànon anual fixat i, per l'altra, l'empresa ha fet una inversió de més de 20 milions d'euros en l'estructura de ferros que hi ha a l'avinguda de Sant Jordi.

A hores d'ara, ni l'Ajuntament ni Metrovacesa han ensenyat les seves cartes per jugar en un hipotètic enfrontament judicial. Fonts de l'empresa han explicat a Reusdigital que no faran cap declaració fins que no rebin una notificació oficial, que sortirà del plenari del proper dilluns. No obstant, el més lògic és que la decisió del govern municipal no senti gens bé en el sí de l'empresa, després de les negociacions portades a terme durant l'any passat, en les que Metrovacesa va arribar a oferir 1,6 milions d'euros de cànon. Ja al desembre, la constructora va enviar una carta dient que no podria acabar les obres i que reclamava els diners per la inversió realitzada.

Durant la Junta de Portaveus celebrada aquest dimecres, diversos membres de l'oposició van mostrar la seva preocupació per veure com podria afectar el possible procés judicial al dret de l'Ajuntament de construir o cedir les obres a un altre operador. El secretari hauria contestat que, en cap cas, afectarà i que el consistori té tot el dret de resoldre el contracte davant l'incompliment dels terminis de construcció. És possible, però, que Metrovacesa al•legui que el govern municipal no ha volgut negociar per arribar a un acord.

Oficialment, des de l'Ajuntament es remeten al comunicat enviat aquest dimecres i afirmen que no serà fins dilluns quan l'alcalde, Carles Pellicer, executi la seva decisió i presenti el seu full de ruta. El que és segur és que, en poc més de dos mesos, Via Pública s'haurà de fer càrrec del manteniment i la seguretat de l'espai, tenint en compte que l'empresa s'emportarà tota la maquinària i tanques de la seva propietat.
D'altra banda, una pregunta que es desprèn de la decisió política és pe rquè l'Ajuntament rescindirà ara el contracte i no s'espera a què aquest finalitzi el proper mes de març. Llavors, es demostraria formalment que Metrovacesa no ha pogut acabar les obres a temps i ha incomplert el document signat. Segurament, en uns dies coneixerem els arguments jurídics d'una i altra part.

El cas de la constructora Hispànica

De denúncies a constructores per incompliment de contracte ja n'hi hagut diverses a la ciutat. Una de les més recordades és el cas d'Hispànica, encarregada de les obres de la plaça de la Llibertat, entre els anys 2000 i 2003. L'empresa va entregar l'obra set mesos tard i amb deficiències. El litigi judicial va durar anys i no va ser fins el 2009 que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) va donar la raó al consistori i va obligar a pagar les deficiències a la constructora.

Font: Reus Digital.

Pujar