Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

15 de febrer de 2013

Constantí, el Morell, Perafort i Vilallonga promouren un estudi sobre la qualitat de l'aisre

Constantí, el Morell, Perafort i Vilallonga promouren un estudi sobre la qualitat de l'aisre

Aquest dijous es va fer a la Sala de plens de l’Ajuntament de Constantí la presentació de la Fase I de l’Estudi de qualitat de l’aire dels municipis de Constantí, El Morell, Perafort i Vilallonga del Camp que ha anat a càrrec del Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb la implicació de la Plataforma Cel Net. El passat mes de juliol es presentava aquest estudi que té com a principal objectiu analitzar en profunditat la qualitat de l’aire que es respira a les zones properes a la indústria química.
L’estudi s’ha estructurat en diverses fases en que s’analitzaran tots els components de l’aire que, en darrera instància, han de permetre dissenyar un marc d’avaluació real i exhaustiu per mesurar l’impacte de les activitats de la indústria sobre les àrees urbanes dels municipis, i que permeti dissenyar un programa de control continuat sobre el que poder comparar si la situació millora o empitjora en un futur.
Avaluar les dades reals que permetran valorar els nivells de contaminació, identificar els focus emissors i els períodes de l’any i les franges horàries del dia en que es produeixen els episodis d’olor han estat alguns dels objectius del a fase 1 de l’estudi.
D’aquesta primera fase se’n desprèn que hi ha uns 70 focus emissors, principalment del Polígon químic nord, el Polígon Riuclar i el Polígon de Constantí. En el cas de Constantí les primeres dades indiquen que els períodes de major impacte es produeixen cap a l’hivern quan les emissions procedeixen del Polígon nord, mentre que quan els episodis de males olors procedeixen del Polígon Riuclar el major impacte es produeix cap als mesos de juny-juliol.
Les primers conclusions indiquen que des de l’any 2010 hi ha una tendència a la baixa respecte episodis d’olor, que més d’un 60 % dels episodis provenen del Polígon químic nord, i que és necessària una actualització de les dades de que es disposen fins al moment per identificar els compostos químics que generen els episodis.
La segona fase de l’estudi comptarà amb la participació ciutadana ja que seran voluntaris els que anotin els dies i l’hora en les que es senten afectats per les males olors. En l’apartat tècnic, per una banda s’habilitaran màquines de detecció de males olors i, posteriorment, aparells que analitzin les substàncies de l’aire durant les 24 hores.
Font: Tarragona 21.

Pujar