Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

6 de març de 2013

Universitat i cambres presenten l'informe econòmic més pessimista de la darrera dècada

Universitat i cambres presenten l'informe econòmic més pessimista de la darrera dècada

L'informe trimestral, encarregat per les cambres de comerç de Tarragona, Reus, Valls i Tortosa al GRIT de la URV, recull que l'activitat econòmica del quart trimestre al Camp i les Terres de l'Ebre ha entrat en una "deriva crítica". Una de les dades simbòlicament més dures és la superació del llindar de les 100.000 persones en situació d'atur -taxa que supera el 25% dels actius, i a més un 53% són de llarga durada.

En paral·lel el nombre d'ocupats ha disminuït, en dades interanuals, en 18.000 persones. La caiguda de l'ocupació i l'augment de l'atur són els aspectes "més preocupants", segons Margalef, junt amb el fet que hi ha menys crèdit per a empreses i consumidors, un augment de preus -motivat per taxes i impostos- i la pèrdua del teixit empresarial. Aquesta es manifesta amb una caiguda de les societats anònimes.

La disminució de teixit empresarial ha estat important a les comarques de Tarragona -la pèrdua d'oferta, xifrada en un 2,35% en dades interanuals, ha superat la del conjunt català i espanyol. A tall d'exemple, el nombre d'empreses amb més de 10 treballadors i també les que en tenen més de 50 ha minvat en més d'un 10%, en ambdós casos. Tots els indicadors de l'informe són negatius, exceptuant dues variables.

Aquestes són l'augment de la demanda turística, bàsicament per part del turista estranger, que ha augmentat la seva estada mitjana -a diferència de l'espanyol, que ha anat a la baixa-, i el comerç exterior. Amb tot, durant el 2012 hi ha hagut una menor variació de les exportacions, amb un creixement interanual del 3,99%. "La manca de crèdit també condiciona l'exportació, que se n'està ressentint", ha advertit Margalef.

Les exportacions continuen representant la meitat respecte de les importacions -700 milions d'euros front 1.200 milions. "Som una economia que importem molt", ha dit Agustí Segarra, catedràtic d'Economia Aplicada de la URV. Territorialment també es detecta que les comarques d'interior pateixen més les conseqüències de la crisi.

Els responsables de les cambres han aprofitat la presentació de l'estudi per reivindicar el paper que assumeixen aquestes institucions per afrontar les demandes d'empreses per sortir a l'exterior, i orientar-les sense ajuda pública. En aquest sentit, han fet una crida a l'administració per a la reactivació de l'activitat econòmica.

Missió comercial inversa

La Cambra de Comerç de Valls celebrarà aquest dijous una missió comercial inversa, en la qual importadors de Rússia, Polònia, Portugal i República Txeca contactaran amb empreses productores de les comarques de Tarragona, amb l'objectiu de tancar acords de compravenda, bàsicament productes d'alimentació, vins i caves. Els contactes amb els importadors es mantindran a la sala d'actes de la Cambra.

Font: ACN.
 

Pujar