Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

10 d'abril de 2013

Uns preus competitius i els atractius turístics posicionen Reus en el circuit dels grans congressos

Uns preus competitius i els atractius turístics posicionen Reus en el circuit dels grans congressos

Centenars d'experts de qualsevol matèria que arriben a Reus durant uns dies, efectuen una despesa econòmica directa i s'emporten un bon record de la ciutat, que pot suposar un retorn al cap d'un temps amb la família o amics. Aquesta és una situació cada cop més comuna darrerament a la capital del Baix Camp, després que firaReus s'hagi posicionat com un dels recintes més importants a nivell català, pels preus competitius que ofereix, el suport institucional i el turisme cultural específic, al voltant de la figura de Gaudí i el modernisme, segons indiquen diversos professionals del sector a Reusdigital. Dins del calendari firal d'enguany destaquen els congressos mundial de Nutrició i Fruits Secs, nacional de la Sociedad Nuclear Española, i català de Radiologia, malgrat que també es fan diverses jornades com una de gastroenterologia.

El president de l'Associació d'Empreses Organitzadores de Congressos de Catalunya, Rafael Peris, considera que el punt d'inflexió perquè Reus entrés dins del circuit dels congressos d'àmbits estatal i internacional és l'arribada del Tren d'Alta Velocitat. A partir de llavors, "hi ha una molt bona via de comunicació, fins i tot, des de l'Aeroport de Barcelona". A això s'afegeix el nou Palau de Congressos "amb unes molt bones instal•lacions", segons Peris, qui considera que amb Barcelona "és molt difícil de competir", però que els preus més baixos "són un factor important".

"Hi ha moltes societats o empreses que demanen destins menys coneguts, amb un atractiu turístic i que estiguin ben comunicades per l'alta velocitat". Són ciutats, com Reus, que poden oferir uns costos molt més reduïts, tant de lloguer de l'espai com a nivell hoteler. Peris calcula que hi pot haver fins a un 20% de diferència entre organitzar un congrés a la capital del Baix Camp o a Barcelona: "a la capital catalana és impossible trobar hotels de 4 estrelles per sota dels 125 euros, mentre que a Reus i la Costa Daurada en trobes fàcilment a menys de 100 euros".

Fins i tot, la diferència de preu pot ser superior al 100% si a Barcelona es produeixen esdeveniments importants, com el Mobile World Congress o la Formula 1. "Un establiment de quatre estrelles en aquests dies no baixa dels dos-cents euros”, afegeix Peris. En aquest sentit, Reus, amb unes bones instal•lacions, està preparat per atraure congressos d'entre 250 i 500 persones, de les que "entre un 10 i un 20%” se solen quedar alguna nit més.

No obstant, el preu no és l'únic factor que fa de Reus una ciutat atractiva. "Cada vegada es fan menys actes socials dins dels congressos i la gent valora més el fet d'anar a un lloc diferent", assegura Peris, qui creu que el modernisme és molt conegut a Barcelona, però no tant a Reus. Segons aquest professional, la gent es queda "sorpresa" pel que ofereix la ciutat. Aquesta bona sensació pot generar un retorn amb la família o els amics.

Tot a punt per al Congrés Mundial de Nutrició i Fruits Secs
Un dels esdeveniments més importants d'aquest any és el Congrés Mundial de Nutrició i Fruits Secs, que suposarà l'arribada d'entre 400 i 450 persones. "A hores d'ara hi ha 350 inscrits, bàsicament, de Catalunya, Espanya, Itàlia, França, Regne Unit, Canadà i els Estats Units", segons explica Esther López, project manager de Barceló Congressos, empresa organitzadora. López indica que les estades dels congressistes no seran massa llargues -"la majoria arribaran el dia 19 de maig i marxaran el 21 per la tarda o el 22 pel matí"- però assegura que l'impacte econòmic i d'imatge "serà molt important".

"La gent que ve al congrés em pregunta molt pel Gaudí Centre i la ruta modernista i és probable que el dilluns a la tarda surtin a sopar i puguin fer compres a les botigues", assegura la responsable de Barceló Congressos, qui destaca el suport institucional que rep de firaReus per atraure esdeveniments i el fet que els participants tinguin transport públic gratuït. D'altra banda, López es mostra sorpresa per les instal•lacions de firaReus: "no m'esperava que una ciutat com Reus tingués un espai tan gran i modern, amb molt de potencial, que ofereix unes tarifes molt econòmiques".

López si que veu una mica limitada l'oferta d'hotels de qualitat a la ciutat, "reduïts" al NH Ciutat de Reus, l'Hotel Gaudí i el Brea's Hotel. "Si omplim totes les habitacions haurem d'anar a buscar ofertes a La Pineda, Salou, Cambrils, Vila-seca o Tarragona", assegura -es solen pactar preus especials per als congressistes. Per últim, des de Barceló Congressos indiquen que "els clients busquen llocs ben ubicats, amb un al•licient cultural i que donin bones garanties".

Primer esdeveniment conjunt de les quatre grans organitzacions mundials de nutrició i fruits secs

El Congrés de Nutrició i Fruits Secs és la primera trobada gestionada conjuntament per les organitzacions científiques i empresarials més importants a nivell mundial: la Fundació Internacional dels Fruits Secs (INC), amb seu a Reus, la Fundació de la Dieta Mediterrània, la Unió Internacional de Ciències de la Nutrició (IUNS), la Fundació Iberoamericana de Nutrició (Finut), i la Federació Espanyola de Societats de Nutrició (Fesnad).

La idea de fer aquesta trobada va sorgir del coordinador de la unitat de nutrició i salut de la URV. Jordi Salas Salvadó va creure oportú aprofitar la inauguració de la nova seu de l'INC a la capital del Baix Camp i el congrés de la mateixa que se celebrarà a Barcelona durant aquesta setmana "per programar un nou esdeveniment que enguany estarà dedicat a la dieta mediterrània i els seus beneficis per a la salut".

Salas espera que la trobada pugui desenvolupar altres edicions, que podrien estar dedicades a d'altres temàtiques concretes, això sí, relacionades amb la nutrició i els fruits secs. A més, el doctor de la URV assegura que la 'world conference' tindrà un gran impacte indirecte per a la ciutat, ja que "vindrà molta gent d'arreu del món i la coneixerà". De fet, els membres del comitè científic tenen previst visitar el Gaudí Centre.

La direcció del congrés ha seleccionat fins a 180 comunicacions científiques, en forma de pòsters o comunicacions orals i llegides i va escollir fer la trobada a firaReus perquè "és un lloc fàcil de trobar, que ofereix sales simultànies, ens dóna un suport institucional i avantatges econòmiques respecte a d'altres ciutats, com per exemple Barcelona", en paraules de Jordi Salas.

Els empresaris nuclears de tot l'Estat es reuniran a firaReus al setembre

L’altre gran congrés previst per enguany és el de la Societat Nuclear Espanyola. Segons explica la seva presidenta, Montse Godall, la societat sempre es decanta per celebrar la trobada "en ciutats amb un marcat interès i atractiu cultural, que disposen de bones infraestructures per acollir al voltant de 600 persones". L'elecció de Reus també ha vingut determinada per la rellevància que tenen al territori les nuclears d'Ascó i Vandellòs II, que produeixen al voltant del 50% de l'electricitat consumida a Catalunya.

Godall també destaca el "magnífic" recinte de firaReus i que l'interès per Reus "es complementa" amb la "gran" oferta hotelera de la Costa Durada i "els atractius d'una zona que, a mig camí entre el mar i la muntanya, ofereix tresors, naturals, culturals, gastronòmics i una àmplia oferta comercial i de serveis". Cal recordar que Reus va acollir una edició anterior d'aquest mateix congrés, celebrada el 1995.

Una ocupació hotelera important durant els dies de congressos

L'impacte de firaReus en els hotels de la ciutat és força positiu. Segons la directora del NH Hotel Ciutat de Reus, Fanny Batlle, durant el congrés de nutrició i fruit secs hi haurà "al volant del 30%" d'ocupació, mentre que en el de les nuclears, la xifra "es pot elevar al 70%". "Sol ser gent amb una capacitat mitja alta i econòmica, que també té interès per veure la cultura de la ciutat i anar a la zona de compres", assenyala Batlle, qui també indica que hi ha "algunes reserves puntuals" que s'allarguen per anar a visitar PortAventura o d'altres indrets del territori. L'hotel ofereix tarifes especials per als congressistes, amb descomptes al servei de bugaderia, minibar o pàrquing.

Un centenar de digestòlegs, a l'abril

A banda dels congressos nacionals i internacionals, firaReus també treballa en la captació de jornades professionals. Aquest mes d'abril, un centenar de digestòlegs de Catalunya es reuniran a la capital del Baix Camp per debatre sobre els hàbits alimentaris dels diabètics. És la tercera vegada que la ciutat acull aquestes jornades després dels anys 1990 i 2000.

Segons explica el director del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital de Sant Joan, Domènec Pascual, els organitzadors valoren la capacitat de treball dels grups digestius de cada hospital, el número de pacients als quals s'assisteix o la capacitat per obrir nous camps d'investigació. En aquest sentit, el centre sanitari reusenc és capdavanter.

La jornada es podria haver celebrat a l'Hospital però "aquí no tenim una infraestructura que ens permeti fer càterings i actes en paral•lel, o que donin cabuda a les secretaries i als estands de les farmacèutiques". Pascual calcula que "entre 40 i 50 persones" es quedaran a dormir a la ciutat i assenyala que s'ha organitzat, a través de la fira, una visita turística per la ruta modernista de Reus.

Domènec Pascual considera que l'impacte econòmic per la ciutat "serà molt positiu" perquè "vindran metges de Lleida, Barcelona, Girona o Figueres que coneixeran Reus i que tenen famílies amb les que poden tornar".

Font: Reus Digital.
 

Pujar