Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

20 de maig de 2013

Experts europeus alerten del risc de perdre tota una generació d'empresaris

Experts europeus alerten del risc de perdre tota una generació d'empresaris

Experts europeus alerten que cada cop hi ha menys treballadors que volen muntar la seva pròpia empresa a Europa -només un 37%, front els xinesos, on dos de cada tres s'animen a fer-ho. "Correm el risc de perdre tota una generació d'empresaris", ha declarat a Tarragona el director general d'Empresa i Indústria de la Comissió Europea, Daniel Calleja, durant la lliçó inaugural d'una jornada europea organitzada pel Barcelona Centre of Internacional Affairs (CIDOB), coincidint amb el seu 40è aniversari. Durant la jornada s'ha defensat l'estimulació de l'emprenedoria com una de les receptes per sortir de la crisi. Europa impulsarà l'any vinent el programa Cosme, adreçat a les petites i mitjanes empreses.

"Emprendre és crear i crear és creure". Daniel Calleja, conegut també com el 'Mr. Pime europeu', ha tancat la seva intervenció parafrasejant justament un americà, Jack Welch, durant molts anys director general de General Electric, per constatar de la importància de dotar de l'entorn necessari per a la iniciativa empresarial. Calleja ha estat l'encarregat d'inaugurar aquesta jornada que ha pivotat entorn l'emprenedoria i el creixement econòmic. És la primera que organitza el CIDOB, amb motiu del seu 40è aniversari, amb voluntat de mantenir aquesta cita, en caràcter anual.

Calleja ha centrat la seva ponència en el paper fonamental de l'emprenedoria en la represa econòmica, partint de la premissa que Europa està passant per "la més greu crisi des de la 2a Guerra Mundial". Segons Calleja, les previsions de la UE per enguany no són optimistes i tot indica que molts països continuaran en recessió. "Es tracta d'una crisi financera, econòmica, però també de confiança, perquè estem en risc de fragmentació del mercat únic europeu", ha declarat Calleja. "Estem un 21% per sota dels nivells d'inversió de l'any 2008 i el nostre PIB s'ha ensorrat", ha afegit.

Malgrat tot, l'expert europeu constata que "és possible sortir de la crisi" i que la recepta passa per una nova política industrial -el repte de la nova estratègia Europa 2020 és que la indústria representi el 20% del PIB-, i el suport a les empreses, sobretot per simplificar els tràmits administratius -crear una empresa a l'Estat suposa més de deu tràmits. Europa disposa d'instruments financers i també mesures legislatives per combatre la morositat, tenint en compte que l'administració espanyola paga les seves factures en 142 dies.

Tolerància zero amb la morositat

"La morositat comporta la fallida a una de cada quatre empreses, hi ha una correlació entre morositat i atur en els estats membres, perquè on més es triga en pagar factures, hi ha més persones a l'atur, més i si les factures es paguessin dins de termini, equivaldria una injecció de liquiditat com tot el deute grec; no pot ser que les PIME estiguin finançant les administracions públiques, per això la comissió tindrà tolerància zero si no es respecta la directiva de tornar els deutes dins el termini de 30 dies", ha declarat.

A Europa hi ha més de 23 milions de petites i mitjanes empreses. "Europa no podrà sortir de la crisi sense les PIME, són la columna vertebral de l'economia europea, i per això, els prioritats de la UE són reduir la burocràcia, facilitar l'accés al crèdit i promoure l'accés a nous mercats", ha dit.
Els altres pilars per a la recuperació són la internacionalització -a l'estat espanyol, unes 40.000 empreses exporten regularment- i la recuperació de l'esperit empresarial -amb educació en emprenedoria, la reducció de temps a un mes per obtenir una llicència o que un emprenedor que hagi fallit pugui tornar a engegar sense càrregues durant un període de fins a tres anys.

Font: ACN.

Pujar