Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

31 de maig de 2013

Catalunya perd, en dos anys, 73 milions d'euros en l'oli d'oliva

Catalunya perd, en dos anys, 73 milions d'euros en l'oli d'oliva

La producció d'oli d'oliva a Catalunya ha caigut en picat. En les dues campanyes consecutives del 2010-2011 i 2011-2012, el sindicat Unió de Pagesos ha confirmat que s'ha perdut l'equivalent a una producció mitjana anual, que ronda les 40 mil tones. La sequera i uns preus que no responen a les necessitats del sector, han motivat un declivi en la producció que el sindicat agrícola xifra en 73 milions d'euros en pèrdues.

La sequera sostinguda que n'ha minvat la producció i uns preus que amb prou feines permeten cobrir costos malgrat el seu repunt, han condicionat el sector de l'oli d'oliva català. En les dues darreres campanyes, tal i com ha xifrat Unió de Pagesos (UP), el sector ha perdut 73 milions d'euros només a Catalunya. En altres paraules, en tan sols dues temporades (2010-2011 i 2011-2012) s'ha perdut el volum d'una campanya sencera. 

Xifres en mà, els productors catalans han disminuït la producció d'oli d'oliva en prop de 40 mil tones: 27.161 tones menys en oli als conreus de secà i 9.558 tones menys a les zones de regadiu. Per tant, la proporció de les pèrdues també ha sigut major en el sector de secà. En concret, aquest tipus de conreus ha perdut més de 53 milions d'euros, per 19 milions els de regadiu. El sindicat agrícola afegeix que les dades confirmen "la davallada en aquelles explotacions que ja tenien marges econòmics negatius".

El responsable dels sectors agraris d'Unió de Pagesos, Josep Maria Coll, considera que el temps tampoc està sent propici: "Tots els arbres necessitarien sol i aire, però només estem tenint fred". La meteorologia, explica Coll, està afectant negativament totes les produccions des de Girona fins la punta sud de l'Ebre. Tal i com recorda el responsable d'UP, el factor fred retarda el creixement: "És molt greu el que estem vivint; feia molts anys que no vèiem una primavera així, l'olivera necessitaria aire, i no tanta humitat", lamenta.

Les comarques que han patit més la davallada de producció i, per tant, d’ingressos, han estat el Baix Ebre, amb 14,69 milions d’euros de pèrdua i una mitjana de 652 euros per hectàrea, i les Garrigues, amb 10,14 milions d’euros de pèrdua i una mitjana de 465 euros per hectàrea. Altres comarques molt afectades han estat el Baix Camp i el Montsià, amb més de 8,5 milions d’euros de pèrdues. 

A nivell estatal, la davallada en producció se situa al voltant del 60%, respecte l'anterior campanya. Un percentatge que respon a passar d'1'4 milions de tones a 752 mil tones produïdes, segons les darreres dades de l'Agencia del Aceite de Oliva. 

Font: Reus Digital.

Pujar