Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

7 de juny de 2013

Les operacions de venda d'immobles a compradors estrangers a Catalunya s'ha duplicat en cinc anys

Les operacions de venda d'immobles a compradors estrangers a Catalunya s'ha duplicat en cinc anys

El sector immobiliari té totes les esperances dipositades en l'inversor estranger, el mercat canviant i les noves tecnologies. La gran oportunitat que representa el mercat internacional ha eclipsat la II Jornada Immoscòpia, organitzada per API Col·legis i Associació d'Agents Immobiliaris, entorn la segona residència i el turisme. Durant la jornada, celebrada aquest divendres a Salou amb més de 300 professionals inscrits, s'ha posat en evidència que l'única sortida per a l'estoc de milers de pisos buits -uns 100.000 a Catalunya- és vendre a l'estranger, sobretot al mercat rus i xinès. Del 2007 al 2012 s'han duplicat les operacions de venda d'immobles a compradors estrangers no residents a Catalunya.

Un total de 38.318 estrangers no residents van comprar un habitatge l'any passat al conjunt de l'estat espanyol. D'aquests, 4.500 van fer-ho a Catalunya, una xifra molt més elevada respecte els 1.950 compradors del 2007 -el que representa un increment de 2.550 adquisicions. Són algunes de les dades més il·lustratives fetes públiques durant aquesta jornada organitzada i adreça per al denominat sector del totxo, sis anys després d'esclatar la crisi econòmica.

La gran conclusió del sector és que cal aprofitar aquesta tendència creixent en vendes dels darrers sis mesos i ampliar el volum d'inversors potencials estrangers. El president del Consell de Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària i de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, Joan Ollé, ha declarat a l'ACN la necessitat de sortir a vendre immobles fora de la mà d'experts i associacions internacionals. "Nosaltres tenim el producte, però ells tenen el client", ha constatat.

"Volem esdevenir un barri d'Europa", ha afegit Ollé. "Locals, però també globals, cal obrir-se més perquè teniu un enorme potencial", ha coincidit l'expert en màrqueting i comercialització internacional, Kirkor Ajderhanyan, president de Worldbrokers FIABCI i del Comitè de Relaciones Internacionales de FNAIM. A part del mercat rus -s'estima la vinguda de fins a un milió de turistes-, també tendeix a l'alça el client de proximitat, com ara el belga i el francès.

L'advocada Mercedes Blanco, vicepresidenta 2a de FIABCI Spain, ha fet una exhaustiva radiografia del comprador estranger no resident a Catalunya. Girona lidera les vendes d'immobles a estrangers -un de cada quatre compradors és internacional. A les altres demarcacions, el client estranger se situa encara per sota del 10%. S'interessen, segons Blanco, tant per pisos de primera com segona mà. "La vivenda de luxe no té preus límits per a russos i xinesos", ha assegurat.

Relacionar-se amb el client en el seu idioma, obrir-se a noves tecnologies, tenir clars els tràmits per vendre a un estranger no resident i quin paper hi juga la nova normativa en la venda d'allotjaments i el visat de residència temporal també han centrat la jornada. "Que l'obtinguin aquells que comprin un pis de 500.000 euros, això demostra que els polítics ens volen castigar només per quedar bé", ha dit Joan Company, president de la Comissió d'Urbanisme i Construcció de la Cambra de Girona.

Advocat i expert en allotjaments turístics, Company s'ha mostrat especialment crític amb aquest parc de 800.000 habitatges d'habitatges buits pendents de vendre que s'estima que hi ha al conjunt de l'Estat, dels quals, prop d'uns 100.000 a Catalunya -entre un 30% i un 35% no són habitatges principals. " Prop del 80% de l'estoc immobiliari està en mans d'entitats financeres, a preus irrisoris rebaixats fins al 60%, i distorsionen la demanda", ha lamentat Company.

Els habitatges d'ús turístic, una possibilitat a part

També genera certa controvèrsia el lloguer turístic d'aquest parc d'habitatges. El sector immobiliari critica que "s'està a la cua" en qualitat i ha instat l'administració que actuï i sancioni qui llogui de forma il·legal. "La nostra voluntat no és sancionar sinó regularitzar aquella oferta que predomina entre l'allotjament turístic i que fins ara es trobava en una situació d'al·legalitat", ha argumentat a l'ACN el subdirector general d'Ordenació Turística de la Generalitat, Joan Domènech.

Aquesta segona jornada Immoscòpia, -la primera va tenir lloc a Barcelona- ha atret més de 300 professionals del sector, amb una notable presència d'agents immobiliaris xinesos. De fet, durant la jornada s'ha constatat que Xina és el nou gran mercat per a les vendes immobiliàries -s'estima que hi ha 300 milions de milionaris xinesos. La jornada, que es desenvolupa al teatre auditori de Salou, compta amb la participació de ponents de primer ordre, entre els quals, Xavier Sala i Martín.

Font: ACN.

Pujar