Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

9 de juny de 2013

El Monestir de Poblet promou la seva reconversió ecològica i sostenible entre els seus visitants

El Monestir de Poblet promou la seva reconversió ecològica i sostenible entre els seus visitants

En els últims anys, el Monestir de Poblet treballa per fer el seu funcionament eficient i convertir-se en un espai del tot sostenible. Aquesta és la primera lliçó que els monjos transmeten als visitants que participen aquest cap de setmana en la jornada de biodiversitat que es fa al centre de culte. Els monjos promouen des de la reutilització de compostos fins a la dutxa sense sabó, una tècnica que es basa en la desionització de l'aigua. Una vintena de persones s'han sumat a la jornada, que inclou una irrepetible observació astronòmica. En els propers mesos hi hauran noves propostes, com el cicle de la natura, pensada perquè el públic més urbà conegui l'agricultura tradicional mediterrània.

El Monestir de Poblet ha celebrat aquest cap de setmana la primera jornada de la Biodiversitat, una iniciativa impulsada per Sternàlia, creadors dels sopar a l'Observatori Fabra de Barcelona i que per primer cop organitzen una activitat fora de la capital catalana. Amb una vintena de participants els monjos del monestir han traslladat tots els ajustos, canvis i millores que han dur a terme al centre religiós i que han ajudat a reduir el consum energètic, sobretot d'aigua, en un 95%, i també de gasoil, a la meitat.

Com ha explicat als participants a la jornada el Prior, Lluc Torcal, el procés de reconversió ecològica va començar l'any 2007. En aquests anys, s'ha reduït el consum energètic amb la incorporació d'energies verdes com la solar i la eòlica, i es projecta també una nova caldera de biomassa de piròlisis per acabar amb el consum de gasoil. Amb aquests nous sistemes energètics el monestir produeix actualment 20 KW de potència. També han incorporat un innovador sistema japonès per a la conversió dels residus orgànics en fertilitzants i poder evitar així l'ús de productes químics en els cultius.

Aquesta mateixa filosofia s'aplica al dia a dia dels monjos que elaboren el seu propi sabó amb restes d'aliments, es fan la pasta per rentar-se les dents, o fins i tot han incorporat les dutxes sense sabó, que es basen en la ionització de l'aigua, simulant el que passa de manera natural en una cascada d'aigua.

Totes aquestes aplicacions rutinàries s'han traslladat als visitants, que més tard han pogut visitar el monestir per conèixer més de prop la seva història i la vida monasterial. També hi ha hagut un taller per aprendre a crear planter de les varietats autòctones locals, i animar els participants a cultivar les seves verdures i fruites. Un sopar amb degustació de productes de la zona de temporada amb receptes de la gastronomia local de la Conca de Barberà ha estat la prèvia de la l'observació astronòmica que ha tancat la jornada. Els visitants descansaran aquest dissabte a la nit a l'Hostatgeria del Monestir de Poblet i diumenge podran gaudir de diverses excursions a la zona.

Font: ACN.

Pujar