Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

20 de juny de 2013

JARC reclama un pla de reconversió varietal per l'ametller a llarg termini

JARC reclama un pla de reconversió varietal per l'ametller a llarg termini

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclama al govern espanyol un pla de reconversió varietat a llarg termini pel sector de l'ametlla, "amb un pressupost adequat i amb consens dels pagesos, estat i comunitats autònomes". Segons ha avançat el cap sectorial de la fruita seca de JARC, Sisco Esquerda, el Ministeri d'Agricultura ha plantejat un pla anual pel 2014, però "això no assegura res pels propers anys", ja que les ajudes estatals vinculades a la superfície s'acaben també l'any vinent. Per això JARC reclama igualment que aquestes subvencions s'allarguin tant pel que fa a l'aportació estatal com la de Catalunya. El sindicat aposta per incorporar l'ametlla a les zones de regadiu.

El cap sectorial de la fruita seca de JARC, Sisco Esquerda, ha explicat que "a les zones de regadiu del Segrià Sud i el Segarra-Garrigues s'està apostant per l'ametller, tant en sistema de rec deficitari com ple". Segons Esquerda "el sector veu un futur molt bo en comercialització i producció", i per això el sindicat reclama el suport de l'administració amb un "pla de reconversió que ajudi a plantar ametllers, també i sobretot en zones de secà, tenint en compte que Catalunya i l'Aragó són les zones de l'estat on s'ha fet més abandó de camps d'ametlla".

Gran demanda mundial d'ametlla

JARC considera que si bé Catalunya té suficient capacitat productiva per fer front a part de la demanda mundial, que va en creixement, "cal millorar-la, augmentar-la i adaptar-la al mercat". Sisco Esquerda ha explicat que les noves varietats d'ametlla que s'estan plantant, concebudes per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Catalunya, estan donant molt bons resultats, ja que s'adapten millor als diferents medis i milloren la rendibilitat de les finques.

A més, segons el cap sectorial de la Fruita Seca de JARC, als vivers, l'ametller és un dels cultius més venuts, degut a l'augment del consum mundial i el manteniment d'uns alts preus. A Califòrnia aquest any es viurà la segona collita més important de la història, mentre a Catalunya se'n collirà un 30% menys que l'any passat, a causa de les gelades.

Allargament dels ajuts

El sindicat agrari ha traslladat les peticions al Ministeri d'Agricultura, al qual li ha demanat també que mantingui l'ajut estatal específic vinculat a la superfície que "ha permès la millora i el manteniment del sector". JARC demana que es mantingui el 2014 i s'asseguri a partir del 2015. L'aportació de l'estat a aquest ajut ha passat de 60,37 euros per hectàrea a 32,76, mentre que la Generalitat, deu 33,37 per hectàrea. Finalment, JARC demana que l'ajut específic europeu pel regadiu es pugui aplicar el 2014 i se'n puguin tornar a beneficiar superfícies que ja ho han fet, per ajudar els pagesos que han mostrat major interès en aquesta majoria i estan desenvolupant una activitat amb majors beneficis pel medi ambient. El programa estava fixat pels anys 12 i 13, i així doncs, acaba aquest any.

Font: ACN.

Pujar