Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

25 de juny de 2013

La FCAC alerta que sense ajuda a la fruita seca es podrien perdre un 20% dels conreus

La FCAC alerta que sense ajuda a la fruita seca es podrien perdre un 20% dels conreus

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) denuncia que l'Administració està posant en perill la continuïtat de les més de 50.000 hectàrees productives de fruita seca i garrofa de Catalunya. Per aquest motiu, ha demanat una reunió "urgent" amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i la convocatòria d'una Taula Sectorial Agrària. L'objectiu de l'entitat és traslladar la inquietud del sector sobre la problemàtica, reclamar el manteniment de l'ajut específic al sector, expressar la disconformitat amb la postura del govern de l'Estat d'eliminar aquesta prima a partir del 2015 i sol·licitar-li que es facin efectius els pagaments pendents de l'ajut corresponents al 2012.

El responsable de fruita seca de la FCAC, Roger Palau, defensa que sense l'ajut al sector, "existiria un risc real d'abandonament a curt termini en unes 10.000 hectàrees, que representen el 20% del conreu". Per aquest motiu, Palau ha explicat que la FCAC està en contra la proposta del Ministeri d'Agricultura de sacrificar aquest ajut per la convocatòria de plans de reconversió/reestructuració, donat que aquesta proposta "només beneficiaria 5.000 hectàrees mentre que actualment s'està donant suport a més de 400.000 hectàrees anuals". 

Palau ha defensat la necessitat d'establir un pla de reconversió/reestructuració del sector, com porta anys reclamant la FCAC, tot i que "per garantir-ne l'eficàcia, s'hauria d'engegar de forma complementària a l'ajut específic del sector i no en substitució".  

Per la FCAC, l'abandonament de la producció "seria perjudicial pel conjunt del país" ja que, segons Palau, "el conreu de fruita seca es concentra a zones on no és viable cap altre conreu i l'abandonament podria comportar l'aparició de molta superfície descuidada i boscosa, amb el consegüent risc d'incendis". A Catalunya, la producció de fruita seca es concreta en ametlla, avellana, garrofa, nous i pistatxos i es concentra principalment a les comarques tarragonines (37.000 hectàrees) i lleidatanes (unes 17.000 hectàrees).  

Font: ACN.

Pujar