Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

1 de setembre de 2013

El sector turístic de la Costa Daurada salva els mobles gràcies al turisme estranger

El sector turístic de la Costa Daurada salva els mobles gràcies al turisme estranger

L'atractiu que suposa el sol i platja per als turistes internacionals ha ajudat a mantenir bones xifres d'ocupació a la Costa Daurada aquest estiu. L'increment del turisme estranger, sobretot rus, ha compensat la davallada del turisme estatal que segueix en caiguda lliure. Durant el juliol i l'agost, els hotelers han mantingut ocupacions per sobre del 90% i els càmpings sobre el 70%, xifres molt similars al 2012. En canvi, les cases rurals i càmpings de les comarques interiors del Camp i l'Ebre han tornat a perdre clients. Consideren que el seu potencial consumidor, el turista familiar i de proximitat, és el més afectat per la crisi econòmica. En general, el sector ha ofert rebaixes en els preus.

A la demarcació de Tarragona, el sector turístic del litoral arriba a la recta final de la temporada d'estiu amb satisfacció per les xifres d'ocupació dels mesos de juliol i agost. Malgrat que hi hagut lleugers descensos, hotelers i càmpings de la Costa Daurada central han aconseguit mantenir una ocupació mitjana de més de 90% i de gairebé el 70%, respectivament. Les puntes d'ocupació s'han aconseguit en la segona quinzena d'agost. 93% d'ocupació als hotels i 75% als càmpings. "En conjunt pensem que la temporada serà molt similar a l'any anterior i és ja un element positiu en el context econòmic en què ens trobem", ha apuntat Berta Cabré, presidenta de l'Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre.

Aquestes bones xifres s'han aconseguit gràcies a l'increment del turisme estranger, sobretot de l'Europa de l'Est. Segons les dades de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, la caiguda de fins al 6% del turisme estatal al mes de juliol es va compensar amb un increment del 7% del turisme rus. "Creiem que la bona feina en promoció a l'estranger de l'administració i de l'empresa privada ha donat els seus fruits", ha dit Teresa Clavé portaveu de l'agrupació. També el turisme de l'Europa oest, el francès, el belga i l'holandès, ha incrementat als càmpings tot i que és el turisme provinent d'aquests tres països l'únic que ha patit una lleugera davallada en l'ocupació hotelera. 

Menys ocupació a l'interior

Les comarques interiors han pagat els plats trencats del context econòmic. Les cases rurals de les Terres de l'Ebre i de les comarques de l'interior del Camp de Tarragona, així com també els càmpings d'aquestes zones, no han pogut frenar la davallada de clients que venen arrossegant des de fa temps. El mes de juliol va ser "fluix", segons ha explicat Lola Gómez, portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les comarques de l'Ebre (Aturebre), i només van omplir alguns allotjaments durant els caps de setmana. L'ocupació va repuntar durant la primera quinzena d'agost, amb estades més llargues, però ha tornat a caure en les dues últimes setmanes. 

Mentre estudien com atreure nous clients internacionals, la caiguda del turisme de proximitat ha afectat especialment les zones rurals. "No és per alarmar-nos però la gent que va de turisme rural és la que té la crisi, famílies amb nens, parelles, grups d'amics,...", ha apuntat Gómez. Des d'Aturebre confien que la seva clientela acabarà fent una escapada de cara a la tardor per mirar de compensar la falta de vacances. "Esperem que facin alguna sortida encara que sigui curta. Només ens queda adaptar-nos a la situació i esperar que no empitjori", ha demanat la portaveu. 

Estades curtes i buscant l'oferta

Tant les cases rurals, com els càmpings i els hotels coincideixen en remarcar un escurçament en els dies de pernoctació, de cinc dies de mitjana. "L'estada mitja disminueix, el client acostuma a fer estades més curtes amb reserves de molt última hora. El 'last minute' s'ha accentuat moltíssim", ha dit Cabré. El turista també ha preguntat molt per les ofertes i ha calgut ajustar bé els preus. Els hotelers de la Costa Daurada van rebaixar els seus preus al mes de juliol tot i que han mantingut els de temporada alta aquest mes d'agost. Les cases rurals miren d'adaptar-se a les possibilitats dels clients i als càmpings la despesa complementària en serveis dins de l'establiment s'ha reduït significativament.

Pujar