Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

16 de setembre de 2013

Públic i privat van de bracet per crear el Clúster TIC Reus

Públic i privat van de bracet per crear el Clúster TIC Reus

Sis empreses del sector de les noves tecnologies i la informació, l'Ajuntament de Reus i la Universitat Rovira i Virgili han segellat el Clúster TIC Reus. Nascuda amb la voluntat de promoure la competitivitat i el treball en xarxa de les empreses del territori, el clúster compta amb una dotació de 30.000 euros per a la seva arrencada. Paral·lelament, l'associació també disposa d'una línia de crèdit públic de fins a 50.000 euros per a la seva posada en funcionament. Amb tot, el regidor d'Empresa i Ocupació, Marc Arza, confia que aquests diners "no facin falta" i augura que el clúster "permetrà aprofitar les sinergies d'empreses molt importants del sector de casa nostra".

Amb l'objectiu de promoure i afavorir la competitivitat entre les empreses dedicades al setor tecnològic, aquest dilluns s'ha constituït de manera oficial l'Associació Clúster TIC Reus. El projecte, que s'ha anat madurant en els darrers anys, aglutina majoritàriament empreses nascudes a Reus, però té una voluntat de territori, del Camp de Tarragona. Per ser exactes, el clúster neix de la iniciativa de sis empreses fundadores (d-Core Network, INSA, Grupo Castilla, Summar, Alsys i Ticnova), l'Ajuntament de Reus i la Universitat Rovira i Virgili.

"L'objectiu és aprofitar el gran potencial que ja tenim al territori i posar en valor, treballar en xarxa, tota la tasca que s'està fent en el sector". Amb aquest horitzó, el regidor d'Empresa i Ocupació, Marc Arza, ha esperonat el clúster. Per Arza, aquesta associació ha d'afavorir la "competitivitat" i ha de donar "sentit" a la feina que es porta fent des del territori.

Participació proporcional

Tant les sis empreses fundadores, com la resta de companyies que es vagin adderint al projecte –l'Ajuntament calcula que hi ha una cinquantena d'empreses interessades– aportaran anualment al clúster una dotació econòmica proporcional al tamany de la seva plantilla. En aquest sentit, les societats més petites aportaran un capital d'uns 300 euros i, gradualment, les més grans pagaran més fins un llindar de 1.200 euros.

El Clúster TIC Reus té una bossa de 30.000 euros per finançar al seva sortida. Una xifra que "hauria de ser suficient", segons el criteri del regidor d'Empresa, però que compta també amb el suport extern de la Generalitat per la via d'una subvenció pública. D'aquesta manera, en cas de ser necessari, el clúster també disposa d'una línia de crèdit de fins a 50.000 euros per a la seva posada en marxa.

Promoure les sinergies

Aquest dilluns s'ha constituït oficialment el projecte, un acte que ha comptat amb la presència dels seus impulsors. Des de la URV, el rector Francesc Xavier Grau ha recordat als presents la important tasca "d'innovació" feta per la Universitat, amb unes dades que la situen entre les capdavanteres de producció en innovació a tot l'Estat. En aquest mateix camp ha parlat també Arza, que ha recordat com un gruix d'estudiants d'aquest sector "no saben on buscar feina i potser no saben que al territori hi ha empreses punteres".

Per donar visibilitat al clúster, algun dels projectes que es materialitzarà en els propers mesos és la celebració de trobades específiques de networking, per tal de "promoure l'intercanvi científic i afavorir el desenvolupament dels projectes comuns", tal i com cita un dels punts signats pels membres de l'associació.

El clúster, que aspira a ser un "referent nacional de les TIC", també ha de servir per potenciar el factor formatiu dels integrants, descobrir oportunitats i marges de negoci, i establir relacions estratègiques amb regions punteres en el sector, entre d'altres.

Font: Reus Digital. Imatge: Diari de Tarragona.

Pujar