Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

29 de maig de 2012

Els sindicats agraris lamenten que el sector de l'oli hagi perdut 64MEUR en els darrers 4 anys

Els sindicats agraris lamenten que el sector de l'oli hagi perdut 64MEUR en els darrers 4 anys

Front comú de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) per defensar la "greu i inaguantable" crisi de preus del sector de l'oli d'oliva. El responsable de la JARC, Lluís Gaya, ha dit a Reus que el sector ha perdut prop de 64 MEUR en les darreres quatre temporades, únicament a causa de la baixada de preus i pel control majoritari portat a terme les quatre grans superfícies que regulen els preus de venda de l'oli. De fet, el 73% d'oli al mercat és de "marca blanca". El sector ha lamentat també que el 90% de l'oli que es consumeix a Catalunya no sigui català.

Per aquest motiu, els representants del sector de l'oli d'oliva català han subscrit un manifest conjunt i han assegurat que de no canviar l'actual situació, es pot arribar a perdre prop del 80% de les produccions posant en perill la viabilitat del sector productor d'oli, la seva pagesia i la continuïtat de les cooperatives. Entre les principals reivindicacions, Gaya ha dit que cal demanar al Departament d'Agricultura, al Ministeri d'Agricultura i a Brusel•les que hi hagi una "reflexió i mesures urgents" per poder sortir de l'actual context.

Les dades són clares: el preu de l'oli ha caigut fins a un 52% en l'última dècada i a data d'avui està sobre els 1,72 euros per quilo davant dels 2,44 euros el quilo que tenia quatre campanyes anteriors. El sector lamenta també que les mesures plantejades per Brusel•les, com l'emmagatzematge privat, són "insuficients i no permeten aconseguir una recuperació dels preus en origen".

Segons els sindicats, el govern de l'Estat ha reconegut que el preu de l'oli verge extra està molt per sota del cost de producció establert pel mateix Ministeri d'Agricultura. Encara més greu és el cas de la davallada del preu de les olives per almàssera, que ha disminuït un 67% des de l'any 2006, i ha passat de 0,68 euros el quilo d'olives als 0,22 euros el quilo d'olives per aquesta campanya 2011 i 2012.

Entre les mesures exposades en la compareixença conjunta d'aquest dimarts s'ha demanat que hi hagi una modificació de les actuals mesures de regulació de mercat i introduir un mecanisme que permeti la retirada de l'oli d'oliva de baixa qualitat del mercat alimentari. Els sindicats demanen també que s'aclareixin les normes perquè el Tribunal de la Competència actuï i que s'estableixin mesures per garantir la qualitat i la puresa dels olis comercialitzats. Finalment, els quatre sindicats agraris han demanat una injecció de diners per crear liquiditat en el sector i que es pugui portar a terme un estudi seriós dels costos de producció de l'oli d'oliva.

Font: ACN.

Pujar