Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

1 de juny de 2012

El Museu de la Vida Rural amplia espais amb una sala per a l'exposició d'onze carros

El Museu de la Vida Rural amplia espais amb una sala per a l'exposició d'onze carros

El Museu de la Vida Rural inaugurarà aquest diumenge una ampliació de les seves instal•lacions de l'Espluga de Francolí amb un edifici destinat a una sala per exposar carros, entre els que n'hi ha més d'un de centenari; i una altra dedicada a impartir tallers pedagògics, sobretot per als escolars, que representen la major part del públic d'aquest centre, dedicat a explicar com ha estat la vida al camp, com és actualment i a debatre quin paper tindrà en el futur. A aquests dos espais, s'hi afegeix un hort, on els visitants podran comprovar els cicles naturals de la terra. La Fundació Carulla, impulsora del museu, ha adquirit una casa pairal del costat, Can Cots, per a aquesta i futures ampliacions.

"No és un museu que mira nostàlgicament al passat, sinó que explica l'evolució cap al present i convoca un debat sobre el paper del món rural avui i en el futur". Això fa que el museu sigui un "espai pedagògic de primera importància", per a al director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte, que ha presentat aquest divendres les novetats, mentre s'enllesteix tot per inaugurar-lo diumenge, amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

La incorporació més visible són els onze carros que s'exposaran en aquest nou edifici, de 800 metres quadrats, dissenyat per l'arquitecte Dani Freixes, que ha explicat que és el fill petit d'un complex magnífic format per la casa pairal de la família Carulla, base del museu remodelada el 1988 per obrir-la al públic, i un edifici modern per ampliar el museu estrenat el 2009.

En aquest nou espai hi caben onze carros, alguns de recent adquisició i d'altres que el museu ja tenia a la seva reserva, que atresora 12.000 peces de tot tipus del camp, moltes més de les que estan exposades. Un carro d'escales, el més estès entre la pagesia; un carro de torn, que servia per traginar bocois de vi; una tartana, per al transport de persones; un carro de trabuc, per transportar materials a granel; un faetó de guia, per a l'amo i el lacai, o una jardinera, amb sis seients.

Aquestes peces, que han estat restaurades i estan en molt bon estat, i altres de maquinària agrícola, estan a la planta baixa, i a la superior hi ha un espai destinat a fer tallers pedagògics, on els escolars podran treballar diferent temes sobre la pagesia, el món rural, les eines del camp o la cultura popular. A més, molts dels aprenentatges sobre els cicles naturals de l'agricultura podran comprovar-los a l'hort. A l'estiu, aquest espai també s'utilitzarà per a exposicions temporals.

Amb 24 anys d'història, el Museu de la Vida Rural s'ha convertit en el més gran de la Conca de Barberà i forma part de la xarxa de museus etnològics de Catalunya. La Fundació ha invertit 2,3 milions d'euros en la nova ampliació d'un centre que va néixer de la voluntat de la família Carulla de convertir la seva casa pairal de l'Espluga de Francolí en un museu sobre la vida al camp.

Font: ACN.

Pujar