Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic

Notícies

« Torna al llistat

4 de juny de 2012

Denuncien l'ús d'una zona protegida a la Masó com a pedrera de l'A-27

Denuncien l'ús d'una zona protegida a la Masó com a pedrera de l'A-27

El grup municipal d'ERC a la Masó denuncia que s'està utilitzant una àrea protegida de boscos i conreus, coneguda com 'els Costers', com a pedrera per a la construcció de l'A-27. Les màquines van arribar-hi el 16 de maig i des d'aleshores ja han talat una gran part d'arbres del sòl afectat, que abraça 24 hectàrees, a excepció d'una petita franja on la propietària s'hi ha negat en rodó. Els republicans han denunciat els fets a la Fiscalia després que ni Ajuntament ni Generalitat hagin mogut fitxa, segons asseguren. Des d'ERC s'insisteix que el partit no s'oposa a la futura autovia i que es limita advertir de la destrucció d'un espai protegit, havent-hi dues pedreres a menys de 8 quilòmetres.

Amb pedreres en actiu tant a Alcover com a la capital de comarca, Valls, el grup a l'oposició d'ERC a la Masó no entén perquè unes màquines excavadores estan extraient terra, des de fa més de quinze dies, en una zona protegida del terme. Asseguren que tot prové d'una modificació que es va afegir al projecte, i que aquesta s'hauria fet sense la corresponent declaració d'impacte ambiental. "Ho estem investigant", ha afirmat el diputat al Parlament d'ERC, Marc Sanglas.

Segons ERC, Foment té previst extreure fins a 1,5 tones d'àrids dels Costers i els Boscos de la Masó per a l'A-27. Aquesta extracció suposarà, adverteix el partit, la desaparició d'aquest espai natural de zona forestal i també agrícola, amb ametllers, oliveres i garrofers. És una extensa àrea considerada com a sòl de protecció especial tant pel planejament del municipi -aprovat el 1995- com, posteriorment, pel Pla territorial del Camp de Tarragona -el gener del 2010.

ERC denuncia que des de Foment s'ha fet cas omís d'aquesta protecció i que s'ha actuat amb "impunitat". Bona part dels arbres d'aquesta àrea han hagut de ser talats per a l'entrada de la maquinària. Als peus del cingle on s'extreuen àrids s'aprecia la plataforma de la futura autovia. "Ens ocupa un 30% del terme, perquè a més se'ns construirà una doble rotonda, però el que ens preocupa és la destrucció d'aquest entorn, és una tragèdia", ha lamentat l'exalcalde republicà Marcel Banús.

ERC insisteix que ni s'oposa ni pretén obstaculitzar la construcció de la futura autovia i que només reclama posar fre en aquesta pedrera sobre terreny protegit. Prop d'una vintena de propietaris de les finques, però, haurien acceptat el tracte amb Foment i només una única propietària s'ha negat a fer-ho. Els seus arbres continuen dempeus, mentre les màquines van treballant a un ritme frenètic en aquest entorn. "Suposa un dany irreversible al territori ", ha dit Sanglas.

ERC ho ha denunciat a la Fiscalia de Tarragona -asseguren que ja s'ha acceptat a tràmit- i ara també ho portarà al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats. Els diputats republicans Marc Sanglas i Sergi de los Rios, el president d'ERC al Camp de Tarragona, Josep Andreu, la portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de la Masó, Núria Pros, i l'exalcalde republicà Marcel Banús, han volgut, aquest dilluns al matí, denunciar els fets 'in situ' a fi que s'aturi l'extracció.

Font: delcamp.cat. Imatge: El Punt Avui.

Pujar