Dades de Contacte

Mesa Socioeconòmica del Camp de Tarragona

977 558 773

Correu electrònic(ELIMINAR)

Pla Estratègic

Torna al llistat d'altres plans estratègics

Xarxa de comerços multiservei a Aragó

L’absència de comerç dificulta viure als pobles, especialment pel nivell d’envelliment de la població. La botiga de poble es converteix en un servei esencial per millorar la qualitat de vida. Aquesta realitat és més evident en territoris que han patit un elevat despoblament rural. Per exemple, a la província de Terol hi havia el 2003 més de cent pobles sense comerç.

El programa Multiserveis Rurals va néixer fa ja vint anys per iniciativa de la Cambra de Terol, i ha comptat amb el suport d’altres institucions, habitualment els ajuntaments i la Diputació.

Posteriorment s’ha donat una extensió geogràfica a tot Aragó, per conveni entre Govern aragonès, Diputacions i Cambres (que donen suport financer i tècnic respectivament). Actualment n’hi ha 39 a Terol, una desena a Saragossa i diverses en procés a Osca, habitualment en pobles de menys de 200 habitants.

Els establiments, amb internet rural, s’adapten a la demanda de cada poble. Poden acollir botiga, bar, alberg i fins i tot club social. Sovint el propietari fa altres activitats, però existeix un grau de continuïtat superior al 90%. El cost pot ser molt variable, en funció de si es localitzen en baixos municipals o en equipaments polivalents de nova creació.

Enllaç:

Multiservei rural